favorietenVerwijder uit favorieten

Tetem

Meer...
Expositie is afgelopen

Phil Bloom: De Robot en de Toekomst

Tentoonstelling 12-07-2012 t/m 02-09-2012 > Enschede
Tetem Phil Bloom: De Robot en de Toekomst

De Robot en Kuifje

Tetem Phil Bloom: De Robot en de Toekomst (2)

Tintin Bee

Tetem Phil Bloom: De Robot en de Toekomst (3)

cover phil bloom

Het jaar 2000 is volledig begonnen, maar hoe zien 3000 en 4000 eruit? TETEM kunstruimte presenteert een solotentoonstelling van Phil Bloom waarin ze een dwarsdoorsnede geeft van haar werk; van het vroege oeuvre tot de meest recente doeken uit 2012.

Phil Bloom werkte de afgelopen tien jaar met verschillende soorten herten. Een dier dat door de duizenden eeuwen heen heeft bestaan en te zien was in o.a. de rotsen. Ze legt nu de focus op het ‘menselijk’ bestaan in de verre toekomst en de vragen: Wat zijn de robots over 3000 jaar en wat zal er gaan gebeuren met de natuur en techniek?

Naast grijsblauwe schilderijen zijn er schilderijen met kleurrijke taferelen. Ze verbeelden een bizarre sprookjeswereld waarin Disney even gemakkelijk wordt gecombineerd met de Hindoe mythologie als de klassieke onderwerpen uit de schilderkunst met die van de hedendaagse. Zo zien we Mickey Mouse en met menselijke trekjes, en als symbool van een Westers idee van relativiteit en ‘veramerikanisering’ van onze cultuur, de herten als oersymbool van mythologie en jacht en in barokke stijl geschilderde figuren, geflankeerd door robotachtige samen met Kuifje. Haar vele reizen, ondermeer naar Rusland, Finland en Lapland, waar zij op onderzoek ging naar levende herten, resulteerde in performance en film. Leven naast dood en omgekeerd, verontrustende tableaus maar daarin ook telkens weer de glimlach van Mickey, of meerdere goed ogende herten als geruststellend gebaar, een teken van hoop. ‘De wereld van herten en robots’ is Phil Bloom’s wereld – de herten spelen al jaren een hoofdrol in haar werk, waarin het mythische, het anekdotische, het aardse en het concrete van alledag samenkomen. Na een periode van werken aan tekenen en schilderen laat ze in TETEM kunstruimte een overzicht zien vanaf 1970 tot heden. De expositie geeft tevens een verhalend en geschilderd beeld van diversie series die ook tot uiting komen in de drie boeken over Phil Bloom’s werk van 1980 tot 2011. De publicaties zijn begeleid door een cassette met een kunst-lino en zijn verkrijgbaar tijdens de tentoonstelling in TETEM.

Phil Bloom, Rotterdamse van oorsprong volgde haar studie aan de Haagse Koninklijke Academie, de Vrije Academie te Den Haag en het Pratt Institute te New York. Een vervolgopleiding aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie legde de kiem voor haar artistieke roots. Alles bij elkaar vormde een bodem voor haar kenmerkende stijl van populaire beeldtaal met iconische figuren als Mickey Mouse, Bambi, Olifant Ganeshe en Kuifje, gecombineerd met het ambachtelijke schilderen van de nat-in-nat techniek.

Phil Bloom is tegelijkertijd curator van de Multi Solo tentoonstelling die tegelijkertijd plaatsvindt en waarin kunstenaars uiting geven aan het thema ‘The Far Future is Nature’.

Tijdens de opening op 19 juli wordt ook het Roomlicht van TETEM geopend, kijk hier voor meer informatie.

De Multi Solo en de expositie 'De robot en de toekomst' van Phil Bloom openen tegelijkertijd op donderdag 19 juli om 17.00 uur met een welkomstwoord van Phil Bloom, diverse performances en in aanwezigheid van de Multi Solo kunstenaars. De tentoonstelling is toegankelijk voor publiek van 12 juli t/m 2 september 2012.


www.philbloom.com
Phil Bloom wordt vertegenwoordigd door Galerie Frank Taal

Credits:
Curator / samenstelling: Phil Bloom i.s.m. Ella Buzo
Organisatie en productie: TETEM kunstruimte
Openingstijden: do t/m zo 11.00-17.00
Toegang: gratis
www.tetem.nl

Tetem

 • Schilderkunst
 • Beeldhouwkunst
 • Keramiek
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Grafiek
 • Tekeningen
 • Glaskunst
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Textiel
 • Diversen

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

Contact


Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
Nederland
Tel: 053-2308791

www.tetem.nl
112 dagen geleden bijgewerkt

Tetem Enschede
Tetem Enschede (2)

Stuur een bericht naar "Tetem"