favorietenVerwijder uit favorieten

Tetem

Meer...
Expositie is afgelopen

Oproep Multi Solo samengesteld door Theo Ploeg

Tentoonstelling 09-08-2012 t/m 01-10-2012 > Enschede
Tetem Oproep Multi Solo samengesteld door Theo Ploeg

Theo Ploeg is de curator van de komende Multi Solo tentoonstelling bij TETEM kunstruimte. Het thema van deze editie is: 'If the kids are united'. Hoe kan het ware karakter van voetbal(cultuur) - mythevorming, saamhorigheid en authenticiteit - een tegengif zijn tegen de irrationele post-industriële samenleving?

Wat is de Multi Solo?
De Multi Solo’s tonen een diversiteit aan kunstdisciplines van landelijk en lokaal talent en zijn in de Twentse kunstscène al jaren een begrip. Het concept is ontwikkeld door TETEM kunstruimte vanuit de gedachte om individuele kunstenaars de mogelijkheid te bieden te participeren in een verzameltentoonstelling. De Multi Solo tentoonstellingen vinden jaarlijks plaats met telkens een andere curator. Voorgaande edities werden samengesteld door de hoofdcurator van Kunsthal KAdE Amersfoort Robbert Roos en kunstenaar en icoon Phil Bloom.

Oproep
Kunstenaars en performers worden opgeroepen om een voorstel in te sturen. Alle disciplines zijn welkom: van schilderijen, beelden, tekeningen, multimedia, installaties tot openingsperformances. Curator Theo Ploeg maakt op basis van de inzendingen een selectie van de kunstwerken die tijdens de Multi Solo worden geëxposeerd.

Theo Ploeg
Theo Ploeg groeide op in de voormalige Oostelijke Mijnstreek en kreeg daar zijn liefde voor popcultuur en voetbal met de paplepel ingegoten. Tegenwoordig schrijft hij over mediatheorie, kunst en cultuur voor Gonzo (circus) en frnkfrt en is hij als mediasocioloog verbonden aan de opleiding CMD van de Hogeschool van Amsterdam. Zijn seizoenkaart van Fortuna Sittard en een exemplaar van het album 'Streetcleaner' van Godflesh zijn echter z'n meest dierbare bezit. Daar komt binnen afzienbare tijd een Opel Manta A bij.

Thema 'If the kids are united'
Volgens mediatheoreticus Marshall McLuhan zou rock een nieuwe wereld van creativiteit inluiden. Dat liep anders. Rock, popcultuur eigenlijk, werd in de post-industriële samenleving omgezet tot consumptieproduct. Zoals dat eerder met kunst gebeurde. Voetbal bleek eenzelfde lot beschoren. De verering van de individuele sterspeler door zijn hoge transferwaarde is de essentie van de post-industriële samenleving: broederschap, opofferingsgezindheid, echtheid en oprechtheid worden ingeruild voor individuele prestaties die uitgedrukt kunnen worden in cijfers. In zo'n wereld is geen ruimte voor authenticiteit, saamhorigheidsgevoel en mythevorming. Toch heeft voetbal, mét rock het archetype voor popcultuur, nog steeds de mogelijkheid de irrationaliteit van de gefragmenteerde post-industriële samenleving te breken. Meer nog dan kunst, dat altijd gericht is geweest op het verheffen van de intellectuele elite, kan voetbal het volk bewegen het juk van de zielloze consumptie af te werpen. 'If the kids are united, then we'll never be divided', Sham 69 (1978).

Voor wie en wat is de procedure?
De oproep geldt voor professioneel werkende kunstenaars en performers die in Nederland wonen en/of werken. Alle kunstdisciplines zijn welkom. Kunstenaars kunnen uiterlijk 1 oktober 2012 een voorstel insturen voor het werk dat zij willen tonen. De ingezonden voorstellen worden beoordeeld op de artistieke kwaliteit van het werk, de kwaliteit van de ingezonden teksten en foto’s, de actualiteit van het kunstwerk en het expositieverleden. De curator stelt op basis daarvan een samenhangende tentoonstelling samen. Deze zal van 4 december 2012 tot en met 3 februari 2013 te zien zijn in TETEM.

Meedoen?
Download de Multi Solo oproep via www.tetem.nl met alle informatie over het indienen van een voorstel, belangrijke data en voorwaarden. Deadline voor aanmelden: uiterlijk 1 oktober 2012.

Tetem

 • Schilderkunst
 • Beeldhouwkunst
 • Keramiek
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Grafiek
 • Tekeningen
 • Glaskunst
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Textiel
 • Diversen

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

Contact


Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
Nederland
Tel: 053-2308791

www.tetem.nl
113 dagen geleden bijgewerkt

Tetem Enschede
Tetem Enschede (2)

Stuur een bericht naar "Tetem"