favorietenVerwijder uit favorieten

Tetem

Meer...
Expositie is afgelopen

Untitled, Zimoun & Scheidler

Tentoonstelling 04-07-2013 t/m 01-09-2013 > Enschede
Tetem Untitled, Zimoun & Scheidler
Tetem Untitled, Zimoun & Scheidler (2)

Opening: 4 juli 2013 om 17:00 uur
Zimoun & David Scheidler laten hun fascinatie zien voor de werking van mechanische systemen via kinetische en geluidssculpturen. De architectonische installatie van Zimoun, bestaande uit 100 kartonnen dozen, dc-motoren en katoenen ballen, creëert een samenspel tussen het kunstmatige en organische met een bijna hypnotiserend effect. David Scheidler liet zich voor zijn installaties inspireren door de vorm en het geluid van Zimoun. Met harmonische klankpatronen en een bewegend muursculptuur die op een subtiele manier refereert aan de kartonnen dozen. Beide kunstenaars laten zich inspireren door de verborgen werking van technologie, industriële objecten en mechanische ritmes. Zowel Zimoun als Scheidler geven hun installaties geen titel mee. De werken spreken de toeschouwer op een directe manier aan met verstilde chaos en een unieke zintuigelijke ervaring.

Zimoun
De op architectuur geïnspireerde geluidssculpturen van Zimoun zijn opgebouwd uit eenvoudige en functionele componenten. In zijn installaties gebruikt hij industriële objecten waarmee hij mechanische ritmes en trillingen in bestaande systemen verkent. Met het tonen van eenvoudige en functionele materialen, spreekt uit deze werken een spanning tussen de ordelijke patronen van het modernisme en de chaotische krachten van het leven. In de minimalistische constructies van Zimoun klinken moeiteloos de emotionele diepte en het akoestische gezoem van natuurlijke verschijnselen. Zimoun, geboren in Zwitserland in 1977, woont en werkt in Bern. Zijn werk is tentoongesteld in solo- en groepstentoonstellingen in Europa, Noord-Amerika, Azië, Afrika en Zuid-Amerika en is bekroond met diverse prijzen en residenties. Zimoun heeft recentelijk tentoongesteld in oa Nam June Paik Art Center in Korea, de Kuandu Museum of Fine Arts in Taipei, Art Basel, Galerie Denise René in Paris, Ringling Museum of Art in Florida, bitforms gallery in New York, Kunsthalle Bern, Kunstmuseum Liechtenstein, Contemporary Art Museum MNAC, Museum of Contemporary Art MSUM in Ljubljana en Seoul Museum of Art.

«Zimoun creates complex kinetic sound sculptures by arranging industrially produced parts according to seemingly simple rules. Using motors, wires, ventilators, etc.., he creates closed systems that develop their own behavior and rules similarly to artificial creatures. Once running, they are left to themselves and go through an indeterminable process of (de)generation. These quasi autonomous creatures exist in an absolutely synthetic sphere of lifeless matter. However, within the precise, determinist systems creative categories suddenly reappear, such as deviation, refusal and transience out of which complex patterns of behavior evolve.» Node10

David Scheidler
David Scheidler onderzoekt de werking en de intrinsieke kwaliteiten van technologie; van oude platenspelers tot gespecialiseerde software. Zijn installaties spelen met geluid, beweging en terugkerend esthetisch minimalisme waarmee hij de focus legt op de visualisatie van mechanische processen. Zijn werken appelleren aan een onbekende, serene wereld en tegelijkertijd aan het spel tussen de hoge en lage cultuur. Zijn werk werd door de jury van de Aanzet!-Prijs geprezen om de complexiteit, de oorspronkelijkheid en de zeggingschap, gecombineerd met het vakmanschap. David Scheidler, geboren in Bochum, Duitsland in 1979, woont en werkt in Enschede. Hij heeft een opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en ArtEZ AKI Hogeschool voor de kunsten in Enschede. Naast diverse nominaties, heeft hij oa de Aanzet!-Prijs en Saxion Art Price ontvangen. Zijn werk is recentelijk tentoongesteld in het Rijksmuseum Twente, Concordia en TETEM kunstruimte in Enschede, Modelle der Simultanität, Leonardo-Campus in Münster, Art Fair Re:Rotterdam en de Twente Biënnale 2013.

«David Scheidler surpasses common media art by leading us into a new field, a new media art that plays with the ideas of high and low culture by researching the idea of the spectacle through technique. This minimalism in form and the ‘maximalism’ in content connect Scheidler’s work to several cultural currents that have dominated European culture in the last decades. He represents to us a new generation of internationally oriented artists who examine, with a special affinity for aesthetics, our cultural behaving and cultural change at large.» Peter Sonderen

Wereldcongres Bridges
De tentoonstelling 'UNTITLED. Zimoun & Scheidler' is samengesteld in het kader van het wereldcongres Bridges dat dit jaar in Enschede plaatsvindt en in het teken staat van de verbinding tussen kunst en wetenschap. Bridges is een internationaal congres waar kunstenaars en wetenschappers met elkaars ideeën worden geconfronteerd en nieuwe inspiratie opdoen door middel van lezingen, tentoonstellingen, ontmoetingen en discussies. Dit jaar beleeft Bridges in Enschede haar 16de editie met ruim 250 deelnemers uit alle werelddelen. In het kader van Bridges staat in Enschede de hele maand juli in het teken van de verbinding tussen kunst, wetenschap en technologie. Kijk voor het volledige programma op Bridges2013.nl.

www.zimoun.net
davidscheidler.com

Credits:
Curator / samenstelling: Ella Buzo
Organisatie en productie: TETEM kunstruimte

Tetem

 • Schilderkunst
 • Beeldhouwkunst
 • Keramiek
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Grafiek
 • Tekeningen
 • Glaskunst
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Textiel
 • Diversen

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

Contact


Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
Nederland
Tel: 053-2308791

www.tetem.nl
112 dagen geleden bijgewerkt

Tetem Enschede
Tetem Enschede (2)

Stuur een bericht naar "Tetem"