Tetem

Expositie is afgelopen

Wunderkammer 2014

Tentoonstelling 20-03-2014 t/m 18-05-2014 > Enschede
Tetem Wunderkammer 2014
Tetem Wunderkammer 2014 (2)
Tetem Wunderkammer 2014 (3)
Tetem Wunderkammer 2014 (4)
Tetem Wunderkammer 2014 (5)
Tetem Wunderkammer 2014 (6)
Rariteitenkabinetten hebben mensen al eeuwenlang gefascineerd met hun wonderlijke collecties van allerlei objecten en curiosa uit de hele wereld. De tentoonstelling Wunderkammer 2014 in TETEM kunstruimte presenteert een eigentijdse interpretatie van het rariteitenkabinet door het samenbrengen van kunstenaars die met hun werken wonderlijke werelden creëren; van fabelachtige diersoorten en zelfgemaakte wolken tot betoverende maskers en mechanische insecten. Het is een gevarieerde collectie van beelden, tekeningen, gravuren, foto’s en installaties die de sfeer van het mysterieuze curiositeitenkabinet oproepen. Met: Silvia B., Franciscus & Franciscus, Anne von Freyburg, Anouk Griffioen, Mitsy Groenendijk, Koen Hauser, HEYNIEK, Idiots, Jeroen Kuster, Cedric Laquieze, Léon van Opstal, Berndnaut Smilde, TBD en vele anderen die binnenkort worden bekend gemaakt!

Wunderkammer
Wunderkammer – of kunst- en rariteitenkabinetten – die tijdens de Renaissance in Europa zijn opgedoken, kunnen worden gezien als de voorlopers van musea voor kunst- en natuurgeschiedenis. Het waren verzamelaarskamers met allerlei curiositeiten, met een uitgesproken voorkeur voor het vreemde en het ongeziene. Opgezette dieren, zeldzame insecten, geraamtes of planten en allerlei exotische voorwerpen behoorden tot deze gevarieerde en fascinerende collecties. Collecties die geïnspireerd waren door de natuur, alchemie, reizen en nieuwe ontdekkingen. De rariteitenkabinetten speelden een fundamentele rol in het systematiseren van kennis en de ontwikkeling van de moderne wetenschap. Het concept was vooral populair in de 17e en 18e eeuw. De populariteit van het kunst- en rariteitenkabinet had te maken met het toenemend contact met exotische, tropische oorden na 1600, interesse voor planten en (fabel)dieren die wel of niet in bijbel voorkwamen. De verzameling werd aangevuld met voorwerpen, zoals Romeinse munten, (klassieke of renaissance) auteurs die de bestaande kennis, natuurlijke historie, maar ook alchemie hadden beschreven.

O'Hanlons Helden
Wunderkammer 2014 in TETEM kunstruimte sluit aan bij de expositie 'O'Hanlons Helden’ in het tegenover gelegen museum TwentseWelle. In de gelijknamige en bekroonde tv-serie van de VPRO treedt auteur en avonturier Redmond O’Hanlon in de voetsporen van zijn negentiende-eeuwse helden: ontdekkingsreizigers die de wereld afreisden en de meest wilde ontdekkingen deden. De expositie in TwentseWelle is een ontdekkingstocht door 14 Wunderkammern van 14 O’Hanlon’s helden.
Voor meer informatie en de activiteiten zie O'Hanlons Helden.

Educatief programma
Bij de tentoonstellingen worden ‘Helden, Tijdreizigers en Expeditie’ workshops gegeven voor Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs ontwikkeld door TETEM kunstruimte. De workshops worden gegeven in museum TwentseWelle en TETEM. Kijk voor meer informatie op onze educatie pagina voor het Onderwijs.

Curator / samenstelling: Ella Buzo
Tetem Enschede

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

Contact

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
Nederland
Tel: 053-2308791

www.tetem.nl

2004 dagen geleden bijgewerkt

  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Architectuur
  • Manifestatie
  • Multimedia
  • Tekeningen
  • Mode
  • Design
  • Installatie
  • Conceptueel
  • Ruimtelijk
  • Diversen

Stuur een bericht naar Tetem