favorietenVerwijder uit favorieten

Tetem

Meer...
Expositie is afgelopen

PROEFTUIN! EXPOSITIE IN NATURA DOCET WONDERRYCK TWENTE

Tentoonstelling 05-04-2014 t/m 15-06-2014 > Enschede
Tetem PROEFTUIN! EXPOSITIE IN NATURA DOCET WONDERRYCK TWENTE

In navolging op de stadslandbouwprojecten van vorig jaar, organiseert het belevingsmuseum en landschapscentrum Natura Docet Wonderryck Twente in samenwerking met TETEM een speelse tentoonstelling over stadslandbouw met als titel Proeftuin! Een serieuze tentoonstelling met een knipoog want ook voor plattelanders zou stadslandbouw wel eens een ‘eye-opener’ kunnen zijn!

Stadslandbouw
Stadslandbouw gaat over het telen van groente en fruit in buurttuinen, moestuinen, achtertuinen en zelfs op de daken in en rond de stad. Het is een manier om dichtbij huis te zien hoe voedsel groeit en vooral ook om de jeugd daar op een creatieve manier bij te betrekken. Voor wie een moestuin naast de keukendeur heeft misschien een bijzondere gedachte maar landbouw als onderdeel van leven in de stad wordt een steeds serieuzer onderwerp.

TETEM heeft het concept stadslandbouw vorig jaar uitgediept in opdracht van Netwerkstad Twente voor wie een reeks projecten en workshops werd ontwikkeld in Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Daarbij kwamen thema’s als vergeten groenten, eetbaar onkruid, verticaal tuinieren en recycling aan bod die ook in de tentoonstelling te zien zullen zijn.

Tentoonstelling Proeftuin!
De tentoonstelling Proeftuin! is ontwikkeld door Natura Docet Wonderryck Twente ism TETEM kunstruimte. Kinderen van 4-12, hun ouders en grootouders en de bezoekers van het museum krijgen de gelegenheid om stadslandbouw op een speelse manier te verkennen. De expositie is samengesteld door Jan Merlin Marski en Liza Beldman met verschillende interactieve installaties, video’s, foto’s, speelmaterialen en geluiden. Zo kunnen de bezoekers liggend in een tuinkas verschillende stadsaanzichten ontdekken, een moestuinlegpuzzel maken, groente en fruit elektronisch aan elkaar koppelen, met speelblokken - gemaakt van gipsen wortelen - een grote jenga bouwen en leren hoe ze verticale stadslandbouw kunnen maken met behulp van recycle materialen als tetrapakken, autobanden, PVC buizen en PET flessen. Om de beleving van stadslandbouw in Proeftuin! te versterken, wordt er in de tentoonstelling gebruik gemaakt van stadsachtergrondgeluiden.

In de tentoonstelling zijn ook werken te zien van Wouter Kops, Christel Burghoorn en Janneke de Jong. Het werk van Wouter Kops is een zoektocht die terug gaat naar de basis van het leven, hij wil mensen bewust laten worden van de elementaire kanten van ons bestaan. Hij probeert de toeschouwer te confronteren met datgene wat in het dagelijkse leven voor vanzelfsprekend wordt aangenomen, dit alles met een sterk ecologische tint. In de tentoonstelling Proeftuin! is zijn installatie ‘Watching Nature’ te zien die tijdens de expositie zal groeien. Christel Burghoorn heeft zich gespecialiseerd in het maken van zeer verfijnd gebrandschilderd glas in lood werk, zowel in het platte vlak als in ruimtelijke uitvoeringen. Daarnaast is zij initiatiefnemer van Enjoy the Crisis waarmee zij seizoensgebonden evenementen, tuinier-, kook- en eetbijeenkomsten organiseert. In Wonderryck Twente is haar installatie Proeftuin ETC te zien; een verticale installatie van gerecyclede jerrycans waarin verschillende groentes en eetbaar onkruid zijn geplant die gedurende de expositie zullen groeien. Haar installatie laat zien wat er in het wild aan eetbaars te vinden is en hoe je zelf met weinig tuin verticaal eigen eten kan verbouwen. Janneke de Jong is fotograaf en beeldend kunstenaar. Met haar fototoestel op pad, wordt zij getrokken door vormen, lijnen en kleuren en de kleine details in de natuur. Deze afdrukken worden uitvergroot, zoals een foto van het landschap; de intieme momenten met wad, water en lucht. Vaak ook het ongeziene of juist het heel gewone, waar men vaak aan voorbij loopt, zoekt zij in haar werk op. Janneke de Jong laat een selectie van haar natuurfoto’s zien in de tentoonstelling Proeftuin!.

Natura Docet Wonderryck Twente
Belevingsmuseum en Landschapscentrum voor Noordoost Twente in het oudste regionale natuurhistorische museum van Nederland. Sinds juni 2013 heropend met een bijzondere mix van het mooiste van de opstellingen uit het verleden en het beste in creatieve en speelse mediatoepassingen van de toekomst. Kijk met de dieren mee naar het landschap en verwonder je samen met museumdirecteur Meester Bernink over de veelvormigheid van de natuur op aarde. Van ijsvogel tot paradijsvogel, kalfje met twee koppen en zeekrokodil, van bijenhotel tot kijkbrug - een wandeling door Wonderryck Twente is een belevenis voor jong en oud. Je zult ogen en oren te kort komen.

Opening: 4 april 2014 om 19:00 uur

Locatie:
Natura Docet Wonderryck Twente
Oldenzaalsestraat 39
7591 GL Denekamp

Kijk voor meer informatie, openingstijden en entreeprijzen op:
www.wonderryck.nl

Tetem

 • Schilderkunst
 • Beeldhouwkunst
 • Keramiek
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Grafiek
 • Tekeningen
 • Glaskunst
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Textiel
 • Diversen

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

Contact


Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
Nederland
Tel: 053-2308791

www.tetem.nl
27 dagen geleden bijgewerkt

Tetem Enschede

Stuur een bericht naar "Tetem"