Tetem

Expositie is afgelopen

Multi Solo: Onrust, Curator Edwin Jacobs

Tentoonstelling 27-11-2014 t/m 25-01-2015 > Enschede
Tetem Multi Solo: Onrust, Curator Edwin Jacobs
Tetem Multi Solo: Onrust, Curator Edwin Jacobs (2)
Tetem Multi Solo: Onrust, Curator Edwin Jacobs (3)
Edwin Jacobs, de directeur van Centraal Museum Utrecht, is de curator van de winter editie van de Multi Solo tentoonstelling 2014 in TETEM kunstruimte. Afgelopen zomer hebben meer dan honderd kunstenaars een voorstel ingestuurd binnen het thema “Onrust”. Hoe ziet het ‘nieuwe Bauhaus’ er uit? Hoe zien visioenen over een nieuwe wereld er uit? Is er een vooruitwijzing naar een nieuwe stijl in de kunst zoals na De Franse Revolutie gestalte kreeg? De curator heeft zestien kunstenaars geselecteerd om mee te doen aan deze editie: Luuk Bode, Felix & Mumford, Robin Gerris, Jacob, Sophia Janatti, Marianne Lammersen, Ruud Lanfermeijer, Elise van der Linden, Ekaterina Mitichkina, Charlotte Mouwens, Anne van de Pals, Charlotte Schrameijer, Ludmilla van der Spoel, Jop Vissers Vorstenbosch en C. A. Wertheim. De foto’s geven een impressie van de ingediende werken. De uiteindelijke selectie zal te zien is in de Multi Solo tentoonstelling!

Thema Multi Solo: “Onrust”
Onze geschiedenissen kennen wereldwijd vele revoluties. De revolutie die ons een van de bekendste musea ter wereld bracht voltrok zich in Frankrijk. De oprichting ervan is gekoppeld aan de visie de samenleving opnieuw op te voeden en te verbeteren. Eeuwen later was het in Duitsland met de komst van het Bauhaus eigenlijk niet anders gesteld. Zij predikte een mensenras dat zou opstaan uit een compositie van glas en staal, heldere kleuren en functionaliteit. Wat beide weerspiegelingen op een vorm van wederopbouw verbindt is het uitgesproken ideaal te willen streven naar een verandering. En om daartoe te komen is een vorm van onrust noodzakelijk. En wie zijn daar de ‘hoge priesters’ van? Dat zijn kunstenaars. Hoe ziet het ‘nieuwe Bauhaus’ er uit? Hoe zien visioenen over een nieuwe wereld er uit? Is er een vooruitwijzing naar een nieuwe stijl in de kunst zoals na De Franse Revolutie gestalte kreeg?

Curator Edwin Jacobs, directeur Centraal Museum, Utrecht
“Voor het Centraal Museum geldt educatie sinds enkele jaren als vertrekpunt. Dat beleid vond een aanvang in 2010 ingezet met de opzet van “De Werkplaats”, een methodiek waar het publiek eigen inbreng heeft en tentoonstellingen in diepte verkent en onderzoekt - in andere woorden participeert in de uiteindelijke presentatie. Er is in theoretisch opzicht een vergelijking te trekken met de academie voor beeldende kunst, waar geleerd wordt vragen te stellen en van waaruit geëxperimenteerd wordt met beeldend werk. In een groter kader refereert het programma aan Joseph Beuys, diens “Jeder Mensch ein Kunstler”.”

Multi Solo
Het Multi Solo concept is ontwikkeld door TETEM kunstruimte vanuit de gedachte om individuele kunstenaars de kans te geven hun werk te laten zien in een verzameltentoonstelling. Elk jaar wordt een andere curator aangesteld. De vorige edities zijn samengesteld door: Robbert Roos (hoofdcurator Kunsthal KAdE Amersfoort), Phil Bloom (kunstenaar), Theo Ploeg (mediasocioloog en schrijver), Bart Hess (kunstenaar en ontwerper) en Annelien Kers (eigenaar Kers Gallery).

De Multi Solo opent op donderdag 27 november om 17:00 uur door de curator Edwin Jacobs. Tijdens de opening is ook de nieuwe medialab tentoonstelling van NONOTAK te zien. En fashion artist Jasmijn Miltenburg presenteert de nieuwe collectie en mini-expositie van Kylie Bremer in de Kunstautomatiek.

Electro spel voor kinderen
Kinderen kunnen de tentoonstellingen van TETEM op een speelse manier ontdekken met het allernieuwste electro spel. Een interactief elektronisch spelletje waarmee ze de exposities onderzoeken en verbindingen leggen tussen de kunstwerken, materialen, vormen en nog veel meer! Het electro spel staat in de foyer en is net als de tentoonstellingen, dagelijks toegankelijk: maandag t/m zondag van 11.00-17.00. Bij iedere nieuwe tentoonstelling wordt een nieuw spel gemaakt dus neem de kids mee om te leren en spelen!

Curator / samenstelling: Edwin Jacobs, directeur Centraal Museum, Utrecht

centraalmuseum.nl
Tetem Enschede

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

Contact

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
Nederland
Tel: 053-2308791

www.tetem.nl

2004 dagen geleden bijgewerkt

  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Architectuur
  • Manifestatie
  • Multimedia
  • Tekeningen
  • Mode
  • Design
  • Installatie
  • Conceptueel
  • Ruimtelijk
  • Diversen

Stuur een bericht naar Tetem