Tetem

Expositie is afgelopen

Old Souls, New Magic

Tentoonstelling 30-04-2015 t/m 25-05-2015 > Enschede
Tetem Old Souls, New Magic
Tetem Old Souls, New Magic (2)
Tetem Old Souls, New Magic (3)
Old Souls, New Magic is onderdeel van een tentoonstellingenreeks georganiseerd door Stichting to the Etch. Het project beslaat drie jaar en richt zich op drie steden: Enschede – Arnhem – Amsterdam. Enschede trapt af met de tentoonstelling Old Souls, New Magic waarvoor tien kunstenaars zich laten inspireren door een ets van een oude meester uit de etscollectie van het Rijksmuseum Twenthe. De kunstenaars werken vervolgens tijdens een werkweek in de werkplaats van AKI ArtEZ aan een nieuwe serie etsen. Deze nieuwe werken zijn, samen met de etsen van het RMT, te zien in de tentoonstelling @TETEM.

Old Souls
Etsen kent een rijke geschiedenis met werken van grote meesters. De bekendste Nederlandse etser is Rembrandt. Hij gebruikte deze techniek om zijn ideeën eindeloos te onderzoeken en continu aanpassingen aan te brengen in zijn koperen platen. Zijn etsen kunnen gezien worden als zijn vrije werk; los van opdrachtgevers kon hij zichzelf in deze techniek vrij ontwikkelen. Zo maakte hij per plaat verschillende versies – of staten, zoals hij het noemde – en gaf hij deze techniek letterlijk diepgang door steeds te schrapen, opnieuw te krassen en te etsen. Vanuit diepe zwart geëtste platen, duiken de mooiste afbeeldingen op. Een ander belangrijk en invloedrijk fenomeen was de Etsclub. Deze club heeft ongeveer tien jaar bestaan aan het eind van de negentiende eeuw en had als doel om de grafische technieken en het werken in zwart/wit te promoten, te ondersteunen en uit te dragen. Bekende etsers uit die club zoals de heer Witsen en zelfs de oprichter Jan Veth hebben etsen gemaakt die nu onder andere bij het RMT te zien zijn. Deze etsen uit de RMT collectie, samen met die van o.a. Jan Mankes, Jan Toorop en Maurits van der Valk, zijn enkele voorbeelden van Old Souls die als inspiratie dienen voor de deelnemende kunstenaars en die ook tentoongesteld worden in TETEM.

New Magic
Per stad worden tien kunstenaars uitgenodigd die allen één ets van een oude meester kiezen. Deze groep kunstenaars is divers en is geselecteerd op zowel ervaring in de etstechniek en/of verwantschap met deze techniek in hun bestaande werk. De uitdaging bestaat uit het verbinden van historische werken met de hedendaagse kennis en onderzoekende en experimentele manier van werken van nu. Etsen kan als een magische techniek worden gezien; het bewerkelijke en ambachtelijke karakter en de indirecte manier van werken, maken dat het proces spannend en soms onvoorspelbaar is. Pas bij het afdrukken van de plaat als het door de pers wordt gehaald en je het papier voorzichtig optilt, zie je wat het geworden is.

Film
Beeldend kunstenaar Ivonne Zijp heeft het proces van het kiezen van een ets tot het maken van nieuwe werken tijdens de werkweek gefilmd. Deze film geeft een mooie inkijk in de etstechniek en werkproces van de kunstenaars en is tijdens de expositie in TETEM te zien in de screening ruimte.

Lezing op 12 mei: via Rembrandt, Goya en Rops naar de fascinatie van eigentijdse kunstenaars
In het kader van deze tentoonstelling organiseert Stichting to the Etch een lezing op dinsdagavond 12 mei 2015 @TETEM. Kunsthistoricus Rebecca Nelemans neemt ons mee op een reis door de geschiedenis van het etsen. Van de eerste exemplaren uit de werkplaats van een 15e eeuwse wapensmid via de honderdguldenprent van Rembrandt van Rijn, de verschrikkingen van de oorlog vastgelegd door Francisco Goya, naar de perverse prenten van Félicien Rops. Aan de hand van de ‘Old Souls’, vertelt Rebecca over de fascinatie van eigentijdse kunstenaars die aan de hand van de oude meesters speciaal voor de tentoonstelling ‘Old Souls, New Magic’ het alchemistische procédé van metalen en zuurbaden, in-inkten en afslaan aangingen en nieuw werk maakten. Geïnspireerd op de oude meesters ontstond zo nieuwe magie. Zie voor meer informatie: Lezing Old Souls, New Magic

Kunstenaars: Laura Casas Valle, Dirk Comello, Thijs Jager, Patrick Mangnus, Saskia de Marée, Merlijne Marell, Henny Overbeek, Stijn Peeters, Sjoerd Tegelaers en Marthe Zink

Opening: 30 april 2015 om 17:00 uur

Curator / samenstelling: Laura Casas Valle (Stichting to the Etch)
Tetem Enschede

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

 • Beeldhouwkunst
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Tekeningen
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Diversen

Stuur een bericht naar "Tetem"