favorietenVerwijder uit favorieten

Tetem

Meer...
Expositie is afgelopen

We Make Carpets & Jan Robert Leegte

Tentoonstelling 07-05-2015 t/m 21-06-2015 > Enschede
Tetem We Make Carpets & Jan Robert Leegte
Tetem We Make Carpets & Jan Robert Leegte (2)
Tetem We Make Carpets & Jan Robert Leegte (3)
Tetem We Make Carpets & Jan Robert Leegte (4)

Vanaf 7 mei is in TETEM’s medialab een duo tentoonstelling te zien van We Make Carpets & Jan Robert Leegte ontwikkeld door Kees de Groot in aanloop op de Twente Biënnale.

We Make Carpets toont hun allereerste permanente tapijt: de zwevende LED Carpet die het publiek zelf kan besturen. Met behulp van de IPad kun je spelen met de 12.000 individuele LED’s en de patronen die ontstaan. Jan Robert Leegte toont zijn nieuwe werk 'Random Selections Objects' dat een continuering is van zijn onderzoek naar digitale materialiteit. Zowel on- als offline probeert hij zijn vinger te leggen op de fysieke als conceptuele materialiteit van dit nieuwe 'spul'. Dit werk is de recentste stap uit de serie 'Selections' werken. Het gebruikt het bekende 'Walking Ants' selectiekader dat algemeen gebruikt in software, en met name bekend is uit Adobe Photoshop.

Twente Biënnale 2015
Deze tentoonstelling is onderdeel van de 4de editie van de Twente Biënnale dat plaatsvindt van 28 mei t/m 7 juni in Roombeek Cultuurpark in Enschede. De biënnale onderzoekt onder de titel 'Metamorf' de veranderende rol van de kunstenaar onder invloed van oa politieke, economische en technologische ontwikkelingen. Ook de vervagende grens tussen verschillende beeldende disciplines, en tussen de rollen als ‘autonoom’ en ‘toegepast’, wordt tijdens de biënnale onder de aandacht gebracht. In beide expositieruimtes van TETEM zijn tentoonstellingen te zien samengesteld door Twente Biënnale binnen het thema 'Metamorf'.

We Make Carpets
We Make Carpets maakt geen tapijten, althans niet het soort tapijt waar je op kunt lopen. Toch stapte een van de bezoekers van de Dutch Design Week 2010 over Fork Carpet. De tapijten zijn ook niet bedoeld om aan te raken, maar ook dat gebeurt soms. Muisjes Carpet had opeens een afdruk van een vinger. Een bezoeker knabbelde aan Candybar Carpet. Maar om nu alles vast te plakken en af te zetten, dat doet We Make Carpets niet want dat past niet bij hun werk. We Make Carpets vermengt ambachtelijke traditie en een kritische blik op de consumptiemaatschappij in bijzondere tapijten gemaakt van wasknijpers, rietjes, plastic vorken, gekleurde krijtjes of chocoladerepen. In handen van Marcia Nolte, Stijn van der Vleuten en Bob Waardenburg – de drie kunstenaars achter We Make Carpets – worden deze voorwerpen onderdeel van ingenieuze esthetisch patronen die ze bouwen van binnen naar buiten, op hun knieën en met een engelengeduld. We Make Carpets bestond in 2014 vijf jaar en heeft dit gevierd met een expositie in MU.

Jan Robert Leegte
Jan Robert Leegte heeft een achtergrond in architectuur en beeldende kunst en experimenteert al sinds midden-jaren negentig op het web. Hij werd al snel bekend met zijn fysieke vertalingen van specifieke computerelementen: knoppen, schuifbalken en Photoshopselecties. Het zoeken naar manieren om het digitale medium om te zetten in nieuwe ervaringen houdt hem nog steeds bezig, maar tegenwoordig vindt hij zijn inspiratie meer on- dan offline. Leegte probeert de digitale materialiteit te doorgronden om zo concepten als auteurschap en het originele werk anders te bekijken. Tekst en interview: Metropolis M.

Let op: deze tentoonstelling is vanaf 7 mei te zien. De feestelijke opening is tijdens de opening van Twente Biënnale op donderdag 28 mei om 17:00 uur buiten op het festivalterrein.

Curator / samenstelling: Kees de Groot

www.wemakecarpets.nl
www.leegte.org
www.twentebiennale.nl

Tetem

 • Beeldhouwkunst
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Tekeningen
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Diversen

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

Tetem Enschede

Stuur een bericht naar "Tetem"