favorietenVerwijder uit favorieten

Tetem

Meer...
Expositie is afgelopen

Alpha Town and Citizen Sensing

Tentoonstelling 16-07-2015 t/m 13-09-2015 > Enschede
Tetem Alpha Town and Citizen Sensing
Tetem Alpha Town and Citizen Sensing (2)

Frederik de Wilde presenteert onder de titel 'Alpha town and citizen sensing' twee artistieke interpretaties van de concepten van straling en kernenergie. Door zoiets “ongrijpbaars” te visualiseren en hoorbaar te maken, maakt hij niet alleen de impact van straling tastbaar, maar ook de rol van de mens daarbinnen.

Lead Angels 1.0 [prototypes]
Lead Angels 1.0 [prototypes] is een techno-poëtische meditatie over de beheersing van chaos, straling, bederf, energie, leven en dood.

Lead Angels 1.0 [prototypes] onderzoekt de omgeving door het detecteren van straling; omgevingsstraling, kosmische straling en straling die vrijkomt uit het uranium glas.

Onze wereld verandert snel. Door onze omgeving en lichaam te monitoren kunnen we veranderingen teweeg brengen, kunnen we onze leefomgeving begrijpen en kunnen we bewustwording creëren over de wereld en onszelf. De kinetische geluids- en lichtinstallatie Lead Angels 1.0 [prototypes] van Frederik de Wilde vestigt de aandacht op het menselijk ingrijpen in onze leefomgeving. De installatie is een artistieke interpretatie van de concepten van straling, kernenergie en willekeurige getallen. Het publiek kan de dynamiek van de installatie beïnvloeden met kleine hoeveelheden uraniet. De naam Lead Angels (engelen van lood) is geïnspireerd door een element in lood dat gebruikt wordt in nucleaire centrales als beschermingsmateriaal tegen straling.

In de installatie met twee kinetische en audiovisuele kunstwerken, baden de groen opgelichte uraniumglas staven in ultraviolet licht die de onzichtbare straling en deeltjes zichtbaar maken. De staven draaien onregelmatig op basis van realtime metingen van het verval van alfadeeltjes: positief geladen deeltjes die door sommige radioactieve stoffen bij verval worden uitgezonden. Elke meting triggert rotaties van de uraniumstaven, de richting, uv-flitsen en Geiger-klikken. Het werk kan gezien worden een realisatie van het antropoceen; de onofficiële naam van het tijdperk waarin het aardse klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit.

Fukushima 31.5M
Fukushima 31.5M is het nieuwste werk van Frederik De Wilde in samenwerking met Frederik Vanhoutte dat als primeur wordt getoond in TETEM. Fukushima 31.5M is een artistieke datavisualisatie van 31.5M datapunten of metingen van nucleaire straling geregistreerd door vrijwilligers die met een pancake detector, gemonteerd op de buitenkant van een auto, in Fukushima rondrijden. De metingen zijn gestart in april 2011 en nu.

De visuele esthetiek anticipeert op de bekende sonar visualisaties, maar dan wel eentje met een glitch esthetiek waarbij aspecten van de onderliggende geografie zichtbaar worden gemaakt.

Frederik de Wilde
Frederik de Wilde is een transdisciplinair kunstenaar die werkt op het snijvlak van kunst, wetenschap, biologie en technologie. Door de samensmelting van wetenschap en kunst geeft De Wilde ons nieuwe inzichten over de gevolgen van technologische veranderingen op de natuur, cultuur en de wereld. Zo ontwikkelde hij samen met Rice University (Houston) en NASA het zwartste zwart, een kleur die tot nu toe alleen nog maar bekend staat als "blacker-than-black:" een alles-absorberend, op nano-deeltjes-gebaseerde lab-creatie die ons begrip van het kleurenspectrum ontoereikend heeft verklaard en op hetzelfde moment een enorme schat aan mogelijkheden opent voor de kunst en wetenschap.

Deze tentoonstelling is ontwikkeld in aanloop op en als onderdeel van het GOGBOT festival (10 t/m 13 september 2015) dat dit jaar het begrip ‘The Internet of Things’ onderzoekt.

Samenstelling / curator: Kees de Groot

Diepte-interview met Frederik de Wilde op We make money not art
Lead Angels 1.0 op TodaysArt 2014

frederik-de-wilde.com
gogbot.nl

Tetem

 • Beeldhouwkunst
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Tekeningen
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Diversen

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

Tetem Enschede

Stuur een bericht naar "Tetem"