favorietenVerwijder uit favorieten

Tetem

Meer...
Expositie is afgelopen

Koos Breukel: Jeugd

Tentoonstelling 05-11-2015 t/m 29-11-2015 > Enschede
Tetem Koos Breukel: Jeugd

Koos Breukel - Anthe - Amsterdam 1999

Tetem Koos Breukel: Jeugd (2)

Koos Breukel - Hans, Volendam, 2014

Fotogalerie Objektief organiseert dit jaar weer een grote fotografie manifestatie op verschillende locaties in de stad. Het portret vormt het uitgangspunt van de vele tentoonstellingen en lezingen. Als onderdeel van de manifestatie is in TETEM de tentoonstelling "Jeugd" te zien, een solo expositie van een van de bekendste portretfotografen van Nederland: Koos Breukel.

Fotografen kijken op verschillende manieren naar de opgroeiende jeugd. Larry Clark volgde in zijn rauwe series “Tulsa” en “Teenage Lust” jongeren als outsiders aan de rand van de samenleving. Judith Ross toonde juist de verlegen kwetsbaarheid van jongeren in “Portraits of the Hazleton Public Schools”. De indringende portretten van Koos Breukel laten de jeugd zien met haar eigen levenswijsheden. De foto’s zijn zo intens dat de jongeren bijna binnendringen in de wereld van de toeschouwer.

Het werk in deze expositie komt van verschillende projecten en sessies. Soms was er een directe aanleiding, zoals de vraag uit Volendam of Koos de jeugd wilde vastleggen. Er was een groot drugsprobleem waarvoor men aandacht wilde vragen. De jongeren portretteren zou dan het beste kunnen op de Volendamse Kermis, want daar gebeurde het. Dus werd er op de kermis een kleine tent ingericht waarin de jongeren werden gefotografeerd. Andere foto’s ontstonden op eigen initiatief omdat Koos gefascineerd was door een bepaalde groep of persoon. Ook fotografeerde hij zijn zoon in de overgang van kind naar puber. Door portretten naast elkaar te plaatsen werd de veranderende houding duidelijk en viel op dat de blik meer naar binnen keerde en minder toegankelijk werd.

De portretten in de tentoonstelling ‘Jeugd’ worden door elkaar gepresenteerd en kunnen ons door ons snelle vermogen tot oordelen op het verkeerde been zetten. De gefotografeerde jongeren weten dat ze niet zomaar voor een foto komen, maar voor een portret waarmee ze zich prijsgeven aan de wereld. Ze zijn gespannen en proberen zich te presenteren zoals ze denken of willen zijn. Koos Breukel legt hen echter vast op zijn manier en met zijn interpretatie. Zo kan het zijn dat iemand die door zijn pose angst en onzekerheid uitstraalt in feite zeer zelfbewust is. Anderen die naar onze mening belangrijk en krachtig zijn, tonen in de optiek van Koos hun zwakte en nederigheid. En weer anderen die levensbepalende situaties hebben meegemaakt, blijven heel dicht bij zichzelf en gaan vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet.

De portretten in deze tentoonstelling in TETEM kunstruimte zijn zo krachtig dat je de personen bijna in levenden lijve ontmoet. De expositie nodigt uit om er, net als bij echte ontmoetingen, goed de tijd voor nemen en kennis te maken met Koos Breukel en ‘zijn’ jeugd.

Koos Breukel (1962) studeerde aan de school voor Fotografie in Den Haag. Daarna geeft hij les op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Tegenwoordig wordt hij, naast Rineke Dijkstra, gezien als een van de belangrijkste Nederlandse portretfotografen. Hij fotografeert ‘gewone’ mensen en bekende personen op een verstilde en geconcentreerde manier in zijn studio in Amsterdam. Zijn fotografie gaat altijd over de mens, meestal in de vorm van portretten. Breukel fotografeert de meest uiteenlopende mensen zoals kinderen, studenten, schrijvers, politici, zeilers en transseksuelen.

Deelnemende locaties Fotomanifestatie Enschede:
Fotogalerie Objektief, Galerie Beeld & Aambeeld, Galerie Broekhuis, Concordia, Het Vestzak Theater, TETEM kunstruimte en ROC van Twente. Kijk voor het volledige programma op www.fotogalerie-objektief.nl. De manifestatie begint op zaterdag 31 oktober met een lezing van Diana Blok. Op zondagmiddag 1 november worden vijf van de exposities geopend en donderdag 5 november is de opening van Koos Breukel.

De tentoonstelling wordt op donderdag 5 november om 17:00 uur geopend in aanwezigheid van Koos Breukel geopend door de curator Jan Geelen en organisator van de Fotomanifestatie Enschede.

Curator / Samenstelling: Jan Geelen (Fotogalerie Objektief)

koosbreukel.com
www.mewe.nu
www.fotogalerie-objektief.nl

Tetem

 • Beeldhouwkunst
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Tekeningen
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Diversen

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

Tetem Enschede

Stuur een bericht naar "Tetem"