favorietenVerwijder uit favorieten

Tetem

Meer...
Expositie is afgelopen

Internet of Women Things

Tentoonstelling 09-03-2017 t/m 14-05-2017 > Enschede
Tetem Internet of Women Things
Tetem Internet of Women Things (2)
Tetem Internet of Women Things (3)
Tetem Internet of Women Things (4)
Tetem Internet of Women Things (5)
Tetem Internet of Women Things (6)

Internet en technologie zijn te veel gemaakt door mannen voor mannen, vindt curator ViolaVirus. Zij ziet het graag anders: menselijker, collectiever, socialer, beschermend, vrouwelijker, empowering. Uit cijfers van het statistiekbureau van de Europese Unie blijkt dat het aantal mannen werkzaam in de ICT ruim 80% is. Wat voor consequenties heeft dit op ontwikkeling, ontwerp en toepassing van de technologie?

Een studie van Aaltojärv (2009) toont aan dat ICT-producten die door vrouwen zijn ontworpen gebruikersvriendelijker, mooier, stiller en kleiner zijn. Producten ontworpen door mannen zijn daarentegen meer hightech en innovatiever. ViolaVirus onderzocht de behoeften van vrouwen op het gebied van internet en technologie. Voor Internet of Women Things verzamelde ze werken waarin de invloed van vrouwelijke kunstenaars, ontwerpers en waarden zichtbaar zijn.

De speciaal voor Internet of Women Things ontwikkelde Wearable Baby Monitor van Isabel Pfab en Martina Gerosa is onderkleding die in het laatste trimester van de zwangerschap de gezondheid en het welzijn van moeder en foetus monitort. Agi Haines gaat nog een stap verder: Transfigurations toont designs voor mogelijke lichaamsverbeteringen, chirurgisch ingebracht in je baby, zodat toekomstige problemen kunnen worden voorkomen.

De slimme kledingstukken van Marina Toeters vormen een ecosysteem, zo wordt gemeten wanneer je zweet en daarop wordt de isolatie aangepast. Of je krijgt een massage bij Pied de Pulse, ontwikkeld i.s.m. Professor Loe Feijs. Cliff, de robotische rits van Mohamad Zairi Baharom en Marina Toeters, zorgt ervoor dat je rits vanzelf open en dicht gaat. Aniela Hoitink creëert met NEFFA kleding een eigen stofwisseling, die de mens beschermt en verzorgt. Fashion on Brainwaves is mode ontwikkeld door Jasna Rokegem, waarin hersenen en emoties de mode en onze sociale identiteit bepalen, mode als verlengstuk van jezelf.

Gebruik je neus om je nieuwe partner te vinden. Smell Dating van Tega Brain is ’s werelds eerste op geur gebaseerde dating service. Koert van Mensvoort & Hendrik-Jan Grievink zijn de makers van het kweekvlees kookboek: om te kunnen bepalen of we ooit kweekvlees willen eten moeten we onze eetcultuur nader verkennen. Giulia Tomasello stelt met haar Future Flora Kit vrouwen in staat om zelf gezonde lacto bacteriën te kweken op een jelly pad inlegkruisje, die de zuurtegraad van de vagina laag houden en daarmee schimmelinfecties voorkomen of behandelen

Ivar van Wooning heeft met SmartMirrors de make-up spiegel van de toekomst ontworpen, waarin je make-up tutorials kan bekijken en tegelijkertijd je laatste berichtjes kan checken. Paó maakt een snelle bodyscan om je lichaamshouding te controleren. Cindy Hsin-Liu Kao brengt met NailO een minitrackpad op je nagel aan, handig voor wanneer je tijdens een vergadering dringend een bericht moet beantwoorden, zonder de aandacht te willen trekken.

Tenslotte zijn in de tentoonstelling cyber feministische quotes uit Seven Ways of Internet of Women Things te vinden, geïnspireerd op de 7 ways of IOWT van Jasmina Tesanovic. Alsmede diverse video’s en High Tech presentaties.

www.internetofwomenthings.com

Tetem

 • Beeldhouwkunst
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Tekeningen
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Diversen

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

Tetem Enschede

Stuur een bericht naar "Tetem"