Tetem

Expositie is afgelopen

Multi Solo: Al dat ‘vreemd is in de stad’

Tentoonstelling 03-08-2017 t/m 22-10-2017 > Enschede
In een stad begeven we ons altijd tussen vreemden. Die voortdurende nabijheid van vreemden is volgens Naomi Jacobs dubbelzinnig. Een vreemde is namelijk per definitie onbekend, en het onbekende boezemt angst in én trekt aan. Het onbekende is beangstigend omdat je niet weet wat je kunt verwachten. Maar het onbekende biedt ook allerlei nieuwe mogelijkheden. Filosoof en programmamaker Naomi Jacobs is in 2017 de gastcurator van de Multi Solo tentoonstelling. Zeven kunstenaars, die uit de open call zijn geselecteerd, laten hun visie zien op de dubbelzinnigheden van al dat ‘vreemd’ is in de stad.

Annelien Dam toont de vervreemding en verstilling van de stedelijke werkelijkheid: de mens die de stad tot leven brengt en zich als individu terugtrekt in de schijnveiligheid van de gebouwen. Rosa Everts vult foto’s van leegstaande woningen aan met tekeningen van kartonnen dozen waaruit een belofte en een bedreiging spreekt. Iris van der Graaf legt de focus op het verschil tussen twee op het eerste gezicht identieke beelden, waarbij niet alles is wat het lijkt. Lonneke de Groot fotografeert handschoenen die ze in de straten van Amsterdam vindt en volgt zo een spoor van stedelijke vreemden. Esmay Groot Koerkamp toont werk over beginnende verliefdheid, wanneer vreemden langzaam bekenden voor elkaar worden. In de film ‘A Cementory of Hope’ toont Lou Mouw hoe de stadsplanning van Brasilia ‘the city of hope’ heeft veranderd in een dictatoriale nachtmerrie voor zijn bewoners. Stephanie Nypels kijkt in haar werk van bovenaf neer op de stad en ontwaart verrassende verbindingen.

De Multi Solo wordt geopend op donderdag 3 augustus om 17:00 uur door curator Naomi Jacobs.

Over de curator:
Naomi Jacobs is filosoof en programmamaker. Eerder werkte zij als programmamaker voor het Van Gogh Museum en werkte zij mee aan een tentoonstelling over componist en kunstenaar Arnold Schönberg in het Joods Historisch Museum. Momenteel werkt zij aan een promotieonderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven in techniekfilosofie en ethiek.

Naomi Jacobs schreef een essay over dit onderwerp in het boek Filosofen agenderen de stad.
Tetem Enschede

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

 • Beeldhouwkunst
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Tekeningen
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Diversen

Stuur een bericht naar "Tetem"