Tetem

Expositie is afgelopen

Silent Majority

Tentoonstelling 30-11-2017 t/m 04-03-2018 > Enschede
Tetem Silent Majority
Domenique Himmelsbach de Vries - Het Monument voor prima mensen
Tetem Silent Majority (2)
Domenique Himmelsbach de Vries - Het Monument voor prima mensen
Onze samenleving raakt steeds verder gepolariseerd, met aan beide kanten van het spectrum een kleine minderheid die actief betrokken is bij discussies. Daartussenin zit een grote groep mensen die, veelal minder ideologisch gemotiveerd en veel praktischer redenerend, in hun eigen leven op ontwikkelingen reageren. Deze middengroep hoor je echter nauwelijks.

In samenwerking met Trendbureau Overijssel onderzoekt Tetem hoe we ons verhouden tot een samenleving die steeds gepolariseerder raakt. Hoe gaan we om met verschillen tussen mensen? Welke rol kunnen kunst en kunstenaars spelen in het mobiliseren en visualiseren van de stille meerderheid? Vanaf januari hebben zes kunstenaars onderzoek gedaan naar deze ‘silent majority’. Ze hebben diverse congressen in Overijssel bijgewoond en allen een projectvoorstel ingediend. Vier kunstenaars zijn geselecteerd om nieuw werk te ontwikkelen voor de Silent Majority tentoonstelling: Anne-Marie Meertens, Domenique Himmelsbach de Vries, Gunter Gruben en Viktoria Gudnadottir.

De tentoonstelling reist hierna door naar Deventer en wordt uitgebreid en doorontwikkeld door Kunstenlab. In de tentoonstelling in Kunstenlab – te zien van 17 maart t/m 29 april 2018 – reageren onder meer Pim Trooster, Terrence Baier en Björn Zielman met hun werk op het thema ‘silent majority’ en/of de kunstwerken van Gunter Gruben, Viktoria Gudnadottir, Domenique Himmelsbach de Vries en Anne-Marie Meertens.

Op donderdag 30 november om 17:00 uur worden de tentoonstellingen Silent Majority en Performance, Objects, Bodies tegelijkertijd geopend door Martha Riemsma, hoofdredacteur van de Twentsche Courant Tubantia. Tijdens de opening zullen alle deelnemende kunstenaars de bezoeker verrassen met een gebaar of een (inter)actie.

In aanloop op de tentoonstelling gaf Hans-Peter Benschop, directeur van Trendbureau Overijssel, op zaterdag 9 september een lezing over de toekomstverkenning ‘Grotere Tegenstellingen?’ tijdens D’RAN 17 in Tetem.
Tetem Enschede

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

Stuur een bericht naar "Tetem"