Tetem

Expositie is afgelopen

Counting Digital Sheep

Tentoonstelling 08-02-2018 t/m 13-05-2018 > Enschede
Tetem Counting Digital Sheep
Tetem Counting Digital Sheep (2)
Veiligheid is een actueel thema dat dagelijks onderwerp is van nieuws en gesprek. In de afgelopen jaren zijn er vele gebeurtenissen geweest waarbij de veiligheid van burgers en professionals in publieke gebouwen en de openbare ruimte in het geding was. Daarbij gaat het om daadwerkelijk incidenten, maar ook om een gevoel van onveiligheid. Denk aan situaties waarin omstanders en betrokkenen agressie toonden tegen brandweer- en ambulancepersoneel, maar ook aan de vele krantenartikelen over hinderlijk gedrag door hangjongeren, zwerfvuil, hondenpoep en parkeerontheffing. Daar waar sprake is van onveilige situaties reageert een overheid of de sector vaak met camera’s, lik-op-stuk-beleid of samenscholingsverboden. Ondanks deze ingrepen blijft de ‘omgeving’ voor betrokkenen vaak onveilig (voelen).

Tetem en het lectoraat Digitalisering & Veiligheid van Avans Hogeschool in Den Bosch onderzoeken in een tentoonstelling in hoeverre en op welke manier kunst een bijdrage kan leveren op het gebied van (sociale) veiligheid. De tentoonstelling is samengesteld door curator ViolaVirus en is achtereenvolgens op beide locaties te zien: begin 2018 in Tetem en eind 2018 in Den Bosch.

In Counting Digital Sheep toont ViolaVirus werken van kunstenaars en designers die het thema vanuit verschillende perspectieven belichten. Welke ervaringen over veiligheid zijn universeel? Welke sociale aspecten en maatregelen zouden kunnen bijdragen aan een ander gebruik van de openbare ruimte en daarmee van invloed kunnen zijn op ons gevoel van veiligheid? Zijn er ruimtelijke of digitale maatregelen die een bijdrage kunnen leveren aan sociale veiligheid?

Alle deelnemende kunstenaars en het openingsprogramma worden binnenkort bekend gemaakt.

Voor de tentoonstelling is door Roombeek Cultuurpark Educatie een programma ontwikkeld voor HAVO/VWO en MBO leerlingen. Het programma bestaat uit een rondleiding en de workshop SafetyPop, waarin leerlingen met behulp van Prototyping on Paper een App maken rondom veiligheid.
Tetem Enschede

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

 • Beeldhouwkunst
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Tekeningen
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Diversen

Stuur een bericht naar "Tetem"