Tetem

Expositie is afgelopen

The Fragility of Life

Tentoonstelling 08-03-2018 t/m 24-06-2018 > Enschede
Tetem The Fragility of Life
Tetem The Fragility of Life (2)
Tetem The Fragility of Life (3)
Tetem The Fragility of Life (4)
Tetem The Fragility of Life (5)
Simone C. Niquille is een designer en onderzoeker. Haar werk neemt de weergave en representatie van identiteit onder de loep en richt zich op het onderzoeken van antropometrische standaarden, die verwerkt zijn in 3D modeleringstechnieken. Deze technieken worden in allerlei toepassingen verwerkt, van speciale effecten voor films tot forensische onderzoeken en biometrische identificatie. Ze bepalen in belangrijke mate hoe het menselijke lichaam en de identiteit worden weergegeven en beschouwd in de digitale wereld. In de tentoonstelling The Fragility of Life worden door middel van films, voorwerpen en interviews de parametrische waarheden van ‘corporeality’ uitgedaagd.

De tentoonstelling is opgezet rondom drie karakters, zowel fictief als non-fictief: een Hillary Clinton lookalike, ROOT 0082 en Kritios They. Tezamen vormen de personages een onderzoek naar de productie en toepassing van digitale mensen, virtuele identiteit en de authenticiteit van het vervaardigde beeld.

The Fragility of Life (2017) is een korte film, waarin een Hillary Clinton lookalike gevolgd wordt in de laatste dagen voorafgaand aan Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. De film, die vol zit met absurde 3D animaties en digitaal gescande replica’s, is doordrenkt van herhaling en simulatie. Het werk ondervraagt de onderliggende parameters van representatieve technologieën en laat zien hoe deconstructief die kunnen werken.

ROOT 0082 (2017/2018) is een bijna op werkelijke grootte gemaakte 3D versie van de CAESAR database: een anthropometrisch onderzoek gericht op lichaamskenmerken zoals die zijn vastgelegd door de US Air Force. Deze lichaamsmaten spelen een belangrijke rol in hoe virtuele lichamen worden afgebeeld en roepen vragen op over de standaardisatie van lichamen en persoonlijke data. De 3D geprinte sculptuur ROOT 0082 wordt gemaakt in samenwerking met FabLab Enschede. De sculptuur wordt in delen geprint en getoond in de tentoonstelling. Tijdens het Maker Festival Twente op 26 & 27 mei is de volledige sculptuur te zien.

Inflatables (2018): Dit zijn twee opblaasbare figuren van 2,5 meter hoog van de fictieve avatar Kritios They. Ze zijn geproduceerd op twee verschillende locaties aan de hand van dezelfde specificaties, met als resultaat twee verschillende versies. Inspiratie voor The Inflatables komt uit in de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde misleiding strategieën, waarbij legertroepen groter leken door opblaasbare tanks en vrachtwagens.

De tentoonstelling The Fragility of Life valt onder Tetem’s programmalijn Driving Technology.
Tetem Enschede

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

 • Beeldhouwkunst
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Tekeningen
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Diversen

Stuur een bericht naar "Tetem"