Tetem

Expositie is afgelopen

The Monads

Tentoonstelling 28-06-2018 t/m 30-09-2018 > Enschede
Tetem The Monads
Tetem The Monads (2)
Tetem The Monads (3)
Tetem The Monads (4)
Gabey Tjon a Tham transformeert ruimtes tot een zintuiglijke omgeving door middel van bewegende machines, licht en geluid. Hierbij ontstaan choreografieën die zowel een mechanisch als een natuurlijk karakter hebben. Machines en technologie ziet Gabey als verlengstukken van de menselijke zintuigen. Fenomenen die we normaal niet kunnen waarnemen wil ze zichtbaar en hoorbaar maken. Gabey ziet technologie als noodzaak om te overleven en als aanjager voor verdergaande menselijke evolutie. Haar werk sluit daarom naadloos aan bij Tetem’s programmalijn Driving Technology.

The Monads is een geluidsinstallatie van ronddraaiende luidsprekers, waarbij het geluid van de wind die door de bladeren van de bomen waait het vertrekpunt is geweest. De luidsprekers creëren een mix van direct en reflecterend geluid, waardoor de geluiden van zowel dichtbij als van ver lijken te komen. In plaats van elke individuele luidspreker eenheid afzonderlijk te besturen, heeft Gabey een systeem gecreëerd waarin de luidsprekers zich als entiteiten vrij kunnen bewegen. De timing, snelheid, het volume van geluid, de motoren en de relatie tussen dit alles vormt het raamwerk voor de regels van dit zichzelf aansturende systeem.

De titel van de tentoonstelling – The Monads – is ontleend aan de omschrijving binnen de filosofie van Gottfried Wilhelm Leibniz (1646 – 1716), waarin een ‘monad’ een elementair deeltje is zoals een atoom of persoon.

In de tentoonstelling wordt documentatiemateriaal getoond waarmee Gabey Tjon a Tham het onderzoek achter The Monads in beeld brengt. Ook worden de prototypes en documentatie getoond die ze eerder heeft ontwikkeld voor DordtYart, STEIM en Dutch Design Week.

Exploring-Lab: 4D Soundscape
Experimenteer in aansluiting op je bezoek aan de tentoonstelling The Monads met ruimtelijk geluid en laat dit rondzweven in een 6-kanaals geluidsinstallatie. Als instrument kun je samples, boom- en windgeluiden of je eigen stem gebruiken. In het Exploring-Lab worden technieken en processen die een centrale rol spelen in de tentoonstellingen uitgelicht en omgezet in inloopworkshops op beginners en gevorderden niveau. Het Exploring-Lab is dagelijks van 13:30-16:30 uur geopend.
Tetem Enschede

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

 • Beeldhouwkunst
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Tekeningen
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Diversen

Stuur een bericht naar "Tetem"