Tetem

Expositie is afgelopen

Bits, bots and brains

Tentoonstelling 06-09-2018 t/m 18-11-2018 > Enschede
Tetem Bits, bots and brains
Tetem Bits, bots and brains (2)
Tetem Bits, bots and brains (3)
Tetem Bits, bots and brains (4)
Tetem Bits, bots and brains (5)
Tetem Bits, bots and brains (6)
Bits, bots and brains is een tentoonstelling over tegenstellingen. Denk aan natuurlijke en kunstmatige intelligentie, analoog versus digitaal, mens en machine, maken en denken, onderzoek en praktische toepassing. De getoonde werken laten zien dat de tegenstellingen niet onverenigbaar zijn; ze bewegen zich daartussen.

Pierre Cutellic en Maria Smigielska zijn beiden zowel ontwerper als onderzoeker en gevestigd in Zürich. Een opvallende overeenkomst tussen hen is de rol van computerwetenschappen en wiskundige modellen in hun ontwerp- en maakproces. Ze tonen individuele projecten die op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen hebben. Maria houdt zich bezig met uitvoerende processen en robotica, Pierre met het combineren van menselijke en machinale kennisverwerving. Deze thema’s komen samen in hun gezamenlijke project Proteus, een installatie die mens en machine laat samenwerken. Machine learning en hersenprocessen ontmoeten elkaar.

De tentoonstelling biedt inzichten in een voor veel wetenschappelijke disciplines steeds belangrijker wordende technologie, namelijk die van kunstmatige intelligentie. Deze technologie wordt al voor diverse praktische toepassingen ingezet, zoals de algoritmes die bepalen wat je via Google en op Facebook te zien krijgt. In de (nabije) toekomst zal de toepassing van dergelijke technologieën sterk toenemen. Pierre en Maria nodigen uit tot nadenken over kunstmatige intelligentie en over wat nu de verschillen zijn tussen menselijk en machinaal leren en begrijpen.

Het onderzoek van Pierre Cutellic en Maria Smigielska past binnen Tetem’s programmalijn Driving Technology, waarbinnen technologische ontwikkelingen en invloeden op de samenleving vanuit verschillende disciplines worden onderzocht.

Exploring-Lab: Magnetische sculpturen
Onderzoek in aansluiting op je bezoek aan de tentoonstelling Bits, bots and brains de sculpturale kwaliteiten van magnetisch poeder en zelfgemaakte ferrofluid. Geïnspireerd door het werk Proteus experimenteer je met diverse vormen van magnetisme. Zodra een sterke magneet bij het ferrofluid in de buurt komt, vormen zich talloze spitse stekels waarmee je de meest fascinerende sculpturen maakt. In het Exploring-Lab worden technieken en processen die een centrale rol spelen in de tentoonstellingen uitgelicht en omgezet in inloopworkshops op beginners en gevorderden niveau. Het Exploring-Lab is dagelijks van 13:30-16:30 uur geopend.
Tetem Enschede

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

 • Beeldhouwkunst
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Tekeningen
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Diversen

Stuur een bericht naar "Tetem"