Tetem

Expositie is afgelopen

Do It Together Neighborhood

Tentoonstelling 04-10-2018 t/m 13-01-2019 > Enschede
Tetem Do It Together Neighborhood
Tetem Do It Together Neighborhood (2)
Tetem Do It Together Neighborhood (3)
Woningcorporatie De Woonplaats uit Enschede is zich aan het heroriënteren op haar rol in het beheer van de wijkvoorzieningen Prismare, Lumen en Stroinkshuis. Van woningbouwcorporaties wordt verwacht dat zij zich sterker concentreren op hun kerntaken; het beheren van vastgoed voor mensen met lagere inkomens. Het beheer van de wijkvoorzieningen komt daardoor in de toekomst steeds meer in handen van bewoners en organisaties in de wijk te liggen.

Kunstenaars Françoise Braun, Arletta Elst en Bram Kuypers hebben onderzoek gedaan naar de manier waarop bewoners en organisaties in de wijk deze nieuwe rol als organisator en regisseur van de eigen wijk op zich kunnen nemen en hebben gesprekken gevoerd met de gebruikers van de drie wijkvoorzieningen. De resultaten van dit onderzoek zijn te zien in de tentoonstelling Do It Together Neighborhood.

Françoise Braun ontwikkelt een beeldend object, dat mensen fysiek in staat stelt samen te werken aan een nieuw evenwicht. Arletta Elst bouwt een lichtobject en een interactief werk waarbij het publiek, net als bij zelforganisatie, met verschillende teams een ideale samenwerking kan bepalen. Bram Kuypers maakt een installatie met geleende kopjes suiker als vertrekpunt. Op deze manier onderzoekt hij fundamentele verbindingen, nieuwsgierigheid en betrokkenheid bij de wijkbewoners. Dit project is niet alleen inspirerend voor een breed publiek, maar biedt betrokkenen daadwerkelijk handvatten om tot actie over te gaan.

Met Do It Together Neighborhood wil Tetem een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van nieuwe denkbeelden over alternatieve systemen. Tetem opereert vanuit de overtuiging dat beeldende kunst een rol kan spelen bij maatschappelijke vraagstukken, en dat kunst een belangrijke bijdrage levert aan de kwaliteit van de samenleving. Voor deze projecttentoonstelling zijn verschillende onderzoeksvragen gesteld: Wat zijn de kaders waarbinnen zelforganisatie kan plaatsvinden? Wat betekent deze transitie voor de functie van de wijkcentra? Wat wordt de nieuwe rol van de bewoners en organisaties in de wijk? Hoe kan een nieuwe rol voor De Woonplaats eruitzien?

Exploring-Lab: Zelfsturende wijk
Maak in aansluiting op de tentoonstelling DIT Neighborhood een zelfsturende wijk met behulp van 3D pennen. Je kunt vanuit bestaande grondpatronen of naar eigen inzicht een bijdrage ontwikkelen aan een zelfsturende wijk. Deze wijk groeit gedurende de tentoonstelling DIT Neighborhood. In het Exploring-Lab worden technieken en processen die een centrale rol spelen in de tentoonstellingen uitgelicht en omgezet in inloopworkshops op beginners en gevorderden niveau. Het Exploring-Lab is dagelijks van 13:30-16:30 uur geopend.
Tetem Enschede

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

 • Beeldhouwkunst
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Tekeningen
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Diversen

Stuur een bericht naar "Tetem"