Galerie de Ploegh

Meer...
Expositie is afgelopen

Forever Young, 100 jaar de Stijl – Amersfoort

Tentoonstelling 09-07-2017 t/m 03-09-2017 > Amersfoort
Galerie de Ploegh Forever Young, 100 jaar de Stijl – Amersfoort

100 jaar De Stijl van Monica Buch

Galerie de Ploegh - 9 juli t/m 26 augustus (woendag t/m vrijdag 11.00-17.00 uur; zaterdag 11.00-16.00 uur, check www.deploegh.nl voor openingstijden zondag)
Opening: 9 juli 16.00 uur,
Finissage en activiteiten met de kunstenaars: 26 augustus vanaf 13.00 uur

St Joriskerk - 25 juli t/m 3 september (dinsdag t/m zaterdag 11.00-17.00 uur, tot 12 jaar gratis en 1 euro vanaf 12 jaar; zondag 14.30-17.00 uur, gratis)
Opening 30 juli 16.30 uur

Na een eeuw weet De Stijl hedendaagse kunstenaars nog steeds te inspireren.
Dat is de boodschap van Forever Young, 100 jaar De Stijl, die wordt georganiseerd door het Landelijk Kunstenaarsgenootschap de Ploegh (LKG de Ploegh) in Amersfoort.
Ze nodigde vijf jonge academieverlaters en achttien gevestigde kunstenaars uit
om hun sculpturen en schilderijen te laten zien in Galerie de Ploegh en de Sint Joriskerk.

Ter ere van het 100--?jarig bestaan van de kunststroming De Stijl is 2017 uitgeroepen tot themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’. Met name in Amersfoort, de geboortestad van Mondriaan wordt daar veel aandacht aan besteed door middel van diverse activiteiten zoals lezingen en exposities. Landelijk Kunstenaarsgenootschap de Ploegh (LKG de Ploegh) sluit hierbij aan met de presentatie Van het werk van jonge en ervaren kunstenaars dat raakvlakken heeft met het gedachtegoed van Deze kunststroming. Met deze bijzondere tentoonstelling op twee locaties in de binnenstad in de Zomer van 2017, laten we zien hoe actueel De Stijl nog steeds is.

De Stijl zocht in de kunst naar een nieuwe, betere wereld. Heeft dat nog betekenis? Speelt de werkelijkheid, de chaos in onze wereld (vluchtelingencrisis, brandhaarden, IS, terrorisme, geweld, intolerantie, discriminatie) een rol van betekenis in de hedendaagse beeldende kunst? De Stijl was geen collectief met een vastomlijnd artistiek programma. De Stijl is veel méér dan het clichématige beeld van horizontale en verticale lijnen met rood, geel en blauw. De basis waarop men Van Doesburg, Mondriaan, Van de Leck, Oud, Huszár, Vantongerloo, Rietveld en anderen elkaar vonden tijdens de Eerste Wereldoorlog, lag in de behoefte om zich te manifesteren buiten de bestaande tijdschriften en verenigingen om. Hun manifest begint met de bekende regels:

‘Er is een oud en een nieuw kunstbewustzijn.
Het oude richt zich op het individuele.
Het nieuwe richt zich op het universele.’

Voor de betrokken kunstenaars speelde onder meer de verhouding tussen het abstracte kunstwerk en de zichtbare werkelijkheid een belangrijke rol, en de verhouding tussen schoonheid en functionaliteit.

De kunstenaars
Bij de keuze van de kunstenaars is abstractie een uitgangspunt, maar abstractie is iets anders dan abstracte kunst. We kijken naar moderne kunstvormen die met een abstracte vormentaal werken waarbij uniciteit en originaliteit voorop staan. En/of die het inhoudelijke gegeven ‘een nieuwe, betere wereld’ gebruiken en uitbeelden in een eigentijdse, individuele beeldtaal.
De geselecteerde jonge kunstenaars – veelal academieverlaters – maken voor het project
Forever Young, 100 jaar De Stijl nieuw werk, ontworpen en gedacht vanuit hun eigen
oeuvre. Werk van deze talentvolle kunstenaars was eerder te zien in de steden Amsterdam,
Eindhoven en Rotterdam. De Ploegh is trots om van deze veelbelovende kunstenaars nieuw werk te kunnen tonen in Amersfoort.
De ervaren kunstenaars zijn alle lid van de Ploegh en gerenommeerd; zij laten hun werk zien binnen Galerie de Ploegh en op tal van andere plaatsen in Nederland (en regelmatig in het buitenland).

Jonge kunstenaars
Henk--?Sjoerd Hinrichs
(www.henksjoerdhinrichs.nl),
Jimi Kleinbruinink
(www.jimikleinbruinink.nl)
Nazif Lopulissa (Nasbami):
(www.nasbami.com)
Anja Radakovic
(www.anjaradakovic.com)
Adriaan Luteijn
(www.cargocollective.com/adriaanL)

Kunstenaars LKG de Ploegh
Gerard Akerboom, Dominique Ampe, Hannah Blom, Jacqueline Bohlmeijer, Monika Buch, Marie Louise Dooijes, Lucia Fransen, Ans Bakker, Ria van Krieken, Bernadette Goossens, Famke Hajonides, Flip Lambalk, Wilma Luigjes, Gijs Pape, Anne Marie Spijker, Cécile van Spronsen, Peter Van Tilburg, Erica Welling zie www.deploegh/kunstenaars

Rondom de exposities worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen en een workshop abstracte kunst. De Ploegh werkt binnen Forever Young samen met Kunst en Varen.

Galerie de Ploegh , Coninckstraat 58, 3811 WK Amersfoort
St Joriskerk , Hof 1, 3811 CJ Amersfoort

Galerie de Ploegh

 • Schilderkunst
 • Beeldhouwkunst
 • Keramiek
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Manifestatie
 • Grafiek
 • Tekeningen
 • Glaskunst
 • Installatie
 • Sieraden
 • Beeldentuin
 • Ruimtelijk

Galerie de Ploegh is het verenigingsgebouw met galeriefunctie van het Landelijk Kunstenaars Genootschap de Ploegh, een kunstenaarsvereniging met ruim 100 leden.
Deze kunstenaarsvereniging groeit nog steeds waarin de meeste artistieke disciplines zijn vertegenwoordigd.

Bekende leden waren/zijn o.a. Jaap Hillenius, Jaap Ploos van Amstel, Jan Meefout, Gea Karhof, Jeroen Hermkens, Marcel Schellekens. Een goede kunstenaarsvereniging is een broeikas voor talent en een bron van inspiratie voor kunstenaars en publiek.

Met name de inmiddels befaamde Grafiekmanifestatie trekt jaarlijks een omvangrijk publiek naar De Ploegh.

Openingstijden

donderdag en vrijdag
11.00 - 17.00 uur

zaterdag en zondag
13.00 - 17.00 uur

Galerie de Ploegh Amersfoort

Stuur een bericht naar "Galerie de Ploegh"