Galerie de Ploegh

Expositie is afgelopen

75 JAAR DE PLOEGH: een rode Ploegh-draad door de stad Amersfoort

Tentoonstelling 26-09-2020 t/m 08-11-2020 > Amersfoort
Galerie de Ploegh 75 JAAR DE PLOEGH: een rode Ploegh-draad door de stad Amersfoort
75 jaar De Ploegh!
Kunstenaars van De Ploegh kijken terug, maar nog liever vooruit. Ontstaan in Amersfoort vanuit de Tweede Wereldoorlog voelt de landelijke kunstenaarsvereniging een sterke binding met de stad. De aangesloten kunstenaars beoefenen uiteenlopende disciplines, zoals grafiek, keramiek, fotografie en schilderwerk. Elkaar inspireren en uitdagen is de basis voor het maken van aansprekende kunst. Door de samenwerking met Amersfoortse cultuurinstellingen zijn tentoonstellingen op vier locaties ontstaan. Bij Museum Flehite sluiten kunstenaars aan bij de tentoonstelling over Bep Rietveld rondom het thema Vrijheid = Verbeelding. In het Rietveldpaviljoen laten kunstenaars zich inspireren door een citaat van Gerrit Rietveld. Hier worden groots de Zielenroerselen van de kunstenaars getoond. In Archief Eemland laten fotografen de plekken zien, die in het verleden door Ploegh-kunstenaars zijn vastgelegd, onder het motto ‘Nou gaan we ploegen!’. Tenslotte is divers werk van alle leden te zien in de eigen galerie van De Ploegh. De exposities hebben verschillende looptijden vanaf 26 september. Gelijktijdig worden uiteenlopende activiteiten op de locaties verzorgd. Ploegh-kunst van toen, nu en straks zal zichtbaar zijn in Amersfoort. Meer informatie vind je op www.deploegh.nl
Achtergrondinformatie

75 jaar De Ploegh
Toen – nu – straks

LKG de Ploegh viert haar 75-jarig jubileum met 4 exposities op 4 locaties in Amersfoort. We kijken terug naar ons ontstaan in 1945 aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en blikken vooruit naar onze toekomst. De Ploegh is uitgegroeid tot een actieve vereniging van kunstenaars met uiteenlopende disciplines, die elkaar onderling inspireren en uitdagen. Het resultaat is te zien bij de volgende exposities:

Galerie de Ploegh: 75 jaar De Ploegh – alle leden in beeld
Van alle leden is een werk aanwezig tijdens de grote exposite in onze galerie. Naast bekende grafiek, ontdek je ook keramiek, fotografie en schilderkunst. Kunstenaars komen elkaar in de galerie tegen, wat zorgt voor interessante cross-overs. We tonen de diversiteit en verscheidenheid die er binnen de kunst is. Gedurende de expositie zijn kunstenaars aanwezig voor een meet & greet.
Geopend van 26 september t/m 8 november 2020.
Galerie de Ploegh – Coninckstraat 58 – 3811 WK Amersfoort – www.deploegh.nl

Museum Flehite: Vrijheid = Verbeelding
Museum Flehite combineert een tentoonstelling over Bep Rietveld met werk van 18 beeldend kunstenaars van De Ploegh. Bep Rietveld, dochter van architect Gerrit Rietveld, verbleef in de Tweede Wereldoorlog in verschillende Jappenkampen en maakte daar voor de moeders portretten van hun kinderen. Het maken van tekeningen hielp haar de oorlog te overleven. Dit inspireerde Ploegh-kunstenaars tot het maken van klein en intiem werk rondom het thema: Vrijheid = Verbeelding. Het meeste werk is te zien in de vitrines van Museum Flehite, op de benedenverdieping van het museum.
Geopend van 26 september t/m 8 november 2020.
Museum Flehite – Westsingel 60 – 3811 BC Amersfoort – www.museumflehite.nl

Archief Eemland in het Eemhuis: ‘Nou gaan we ploegen!’
De Ploegh is opgericht door 3 jonge Amersfoorters (Toon Tieland, Max Keuris en Joop Traarbach) die elkaar vonden in de oorlog in het illegale bestaan als kunstenaar en na mei 1945 de kunstakker wilden gaan ‘omploegen’. Meerdere plekken in Amersfoort vertellen hun eigen historie en die van De Ploegh. Deze zijn o.a. door Martin Brink en zijn school in beeld gebracht. Drie fotografen, leden van de Ploegh nu bezochten diezelfde plekken en maakten daar fotografische impressies anno 2020 van.
Geopend van 16 oktober 2020 t/m 31 maart 2021.
Archief Eemland – Eemplein 73 – 3812 EA Amersfoort – www.archiefeemland.nl

Rietveldpaviljoen: De zielenroerselen van de kunstenaar
Architect Gerrit Rietveld:
‘Elke ware schepping verandert het inzicht, de eisen en de behoeften van de tijd en komt in botsing met nog heersende eisen en behoeften uit vorige perioden. Een schepping moet dus de plaats veroveren in plaats van te beantwoorden aan de geldende eisen en de noodzakelijkheid.’
Op basis van dit citaat leveren 32 kunstenaars, waaronder 2 jonge gastkunstenaars een onverwachte, bijzondere bijdrage met de nadruk op het experiment. Naast installaties en groter monumentaal werk, tonen zij series van kleiner werk.
Geopend van 22 oktober t/m 8 november 2020.
Rietveldpaviljoen – Zonnehof 8 – 3811 ND Amersfoort – www.033fotostad.nl
Galerie de Ploegh Amersfoort

Galerie de Ploegh is het verenigingsgebouw met galeriefunctie van het Landelijk Kunstenaars Genootschap de Ploegh, een kunstenaarsvereniging met ruim 100 leden.
Deze kunstenaarsvereniging groeit nog steeds waarin de meeste artistieke disciplines zijn vertegenwoordigd.

Bekende leden waren/zijn o.a. Jaap Hillenius, Jaap Ploos van Amstel, Jan Meefout, Gea Karhof, Jeroen Hermkens, Marcel Schellekens. Een goede kunstenaarsvereniging is een broeikas voor talent en een bron van inspiratie voor kunstenaars en publiek.

Met name de inmiddels befaamde Grafiekmanifestatie trekt jaarlijks een omvangrijk publiek naar De Ploegh.

Openingstijden

donderdag en vrijdag
11.00 - 17.00 uur

zaterdag en zondag
13.00 - 17.00 uur

Contact

Galerie de Ploegh
Coninckstraat 58
3811 WK Amersfoort
Nederland
Tel: 033 4750770

www.deploegh.nl
Routekaart
4 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Galerie de Ploegh