Galerie de Ploegh

Expositie is afgelopen

"ROOTS"

Tentoonstelling 19-01-2023 t/m 26-02-2023 > Amersfoort
Galerie de Ploegh ROOTS
Cara Louwman: Familie Iconen
Iedereen heeft roots (wortels), maar wat betekenen deze roots voor de exposerende kunstenaars? Tijdens de expositie ROOTS is er werk te zien van elf beeldend kunstenaars en fotografen van de landelijke kunstenaarsvereniging De Ploegh. De kunstenaars zijn op zoek naar antwoorden op vragen als: Waar kom ik vandaan? Hoe ben ik geworden wie ik ben? Hoe heeft mijn familiegeschiedenis invloed op wie ik nu ben?

Curatoren
Cara Louwman en Wies den Ouden zijn, naast exposerende kunstenaars, ook de curatoren van deze expositie. Zij waren eerder als curatoren betrokken bij de expositie Ne Me Quitte Pas in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. Beiden hebben een fascinatie voor het thema familie en roots. Wies den Ouden is geen Ploegh-lid en als gast-curator en gast-exposant aan deze expositie verbonden.

Cara Louwman eert met haar serie Familie Iconen haar voorouders. In archieven is ze op zoek gegaan naar portretten van haar voorouders. Met de gevonden portretten heeft ze nieuwe portretten (iconen) gemaakt. Deze iconen zijn assemblages samengesteld in insectendozen en met insectennaalden in elkaar gezet. Wies den Ouden toont vier videowerken in een huiselijke setting met als titel Paradise Lost. Waarom viel haar familie uiteen? Wat is er verloren gegaan?

Kunstenaars
De expositie ROOTS toont werk van Charlotte Burgmans, Ruben Creemers, Willemijn van Dorp, Louise de Vries Lentsch, Cara Louwman, Annet Neijmeijer, Wies den Ouden, Mus Richter, Monique Schep, Liselotte Schut en Harry Tomesen.

Dat alle kunstenaars roots hebben is een overeenkomst. De expositie zal laten zien dat binnen die overeenkomst er een verscheidenheid is in verhaal en gekozen kunstvorm. Zo laat een van de kunstenaars onze gezamenlijke roots zien in een spiegelobject. Een andere kunstenaar symboliseert zijn vliegongeluk in kunst bestaande uit metalen vleugelwortels. Maar ook de invloed van een familiebedrijf op het leven wordt zichtbaar gemaakt. Een fotograaf zoomt in op de foto’s uit haar jeugd. De foto’s zijn universeel, maar ook heel persoonlijk. Een jonge kunstenaar laat zien hoe hij zich verbindt met het werk dat zijn vader hem heeft nagelaten.

Maar ook thema’s als relaties en herwaardeerdering van het verleden, een buitenbeentje zijn of de betekenis van een krachtdier worden uitgebeeld door de kunstenaars. De verhalen van de kunstenaars zijn opgetekend in een eenvoudig boekje dat bij deze expositie hoort.

Opening zondag 22 januari 2023
De opening van expositie ROOTS vindt plaats op zondag 22 januari van 15.00 tot 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom om, onder het genot van een hapje en drankje, de expositie te komen bekijken. Tijdens de opening zijn de meeste kunstenaars aanwezig en zullen ze meer vertellen over hun werk.
Galerie de Ploegh Amersfoort

Galerie de Ploegh is het verenigingsgebouw met galeriefunctie van het Landelijk Kunstenaars Genootschap de Ploegh, een kunstenaarsvereniging met ruim 100 leden.
Deze kunstenaarsvereniging groeit nog steeds waarin de meeste artistieke disciplines zijn vertegenwoordigd.

Bekende leden waren/zijn o.a. Jaap Hillenius, Jaap Ploos van Amstel, Jan Meefout, Gea Karhof, Jeroen Hermkens, Marcel Schellekens. Een goede kunstenaarsvereniging is een broeikas voor talent en een bron van inspiratie voor kunstenaars en publiek.

Met name de inmiddels befaamde Grafiekmanifestatie trekt jaarlijks een omvangrijk publiek naar De Ploegh.

Openingstijden

donderdag en vrijdag
11.00 - 17.00 uur

zaterdag en zondag
13.00 - 17.00 uur

Contact

Galerie de Ploegh
Coninckstraat 58
3811 WK Amersfoort
Nederland
Tel: 033 4750770

www.deploegh.nl

17 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Galerie de Ploegh