Rita Neef

Meer...
Expositie is afgelopen

Expo GESTUURDE NATUUR

Tentoonstelling 06-11-2011 t/m 29-01-2012 > Zwolle
Rita Neef Expo GESTUURDE NATUUR

http://www.rtvoost.nl/tv/default.aspx?uid=231138

Uitzending van RTVOost over de expositie 'Gestuurde Natuur'.

Rita Neef Expo GESTUURDE NATUUR (2)
Rita Neef Expo GESTUURDE NATUUR (3)
Rita Neef Expo GESTUURDE NATUUR (4)
Rita Neef Expo GESTUURDE NATUUR (5)
Rita Neef Expo GESTUURDE NATUUR (6)
Rita Neef Expo GESTUURDE NATUUR (7)
Rita Neef Expo GESTUURDE NATUUR (8)
Rita Neef Expo GESTUURDE NATUUR (9)
Rita Neef Expo GESTUURDE NATUUR (10)

In dit project wordt de aandacht verlegd naar de natuur. Het gaat daarbij echter niet om een verkenning van de natuurlijke omgeving maar om pogingen van de mens om de natuur naar zijn hand te zetten. Allerlei manipulatieve processen spelen daarbij een rol. Centrale vragen zijn of de natuur zich onbeperkt en gewillig door mensenhanden laat sturen en of er grenzen zijn aan de maakbaarheid en sturing van natuurlijke processen.

Kunstenaars en wetenschappers zijn voortdurend bezig de grenzen van haalbaarheid en toelaatbaarheid op te zoeken en (indien mogelijk) te overschrijden. Maar er komt een moment waarop de natuur haar eigen grenzen stelt, genadeloos terugslaat en verloren terrein terugwint of opeist. Mens en dier staan voor de keuze: muteren, aanpassen of uitsterven!
Met hun beeldende ingrepen in de natuur manifesteren kunstenaars zich veelvuldig als manipulator.

Op allerlei gebieden regisseert, kanaliseert of beïnvloedt de mens natuurlijke processen, maar blijft die superieure opstelling ongestraft? Alles wijst erop dat de natuur terugvecht, grenzen stelt en de beperkingen van menselijke kennis en laboratoriumwijsheid aangeeft. Zijn we te ver doorgeschoten in het kanaliseren en aan banden leggen van natuurlijke processen? Hoe ver kunnen we nog gaan en wat levert dat uiteindelijk op? Worden onze kennis en wijsheid niet in razendsnel tempo ingehaald door de harde feiten in de vorm van natuurrampen van ongekende omvang? Steeds meer geëngageerde kunstenaars stellen deze actuele vragen in hun werk. Waar houdt het menselijk ingrijpen op en neemt de natuur de macht over?

De door de mens gestuurde natuur is uitgangspunt voor dit tentoonstellingsproject dat duidelijk wil maken dat de affiniteit van hedendaagse kunstenaars met het manipuleren van natuurlijke groeiprocessen niet op zichzelf staat, maar deel uitmaakt van een (artistieke, wetenschappelijke en filosofische) beweging die het kritisch denken over de grenzen van ons menselijk gedrag ten opzichte van de natuur stimuleert. Dit gegeven is het centrale thema van een tentoonstellingsproject dat zich over meer locaties verspreidt, zoals een steen die in een vijver geworpen wordt steeds grotere kringen maakt.

De deelnemende kunstenaars sturen en veranderen in hun werk het natuurlijke proces en geven daarmee impliciet aan dat veranderingen in de natuur niet persé door een natuurlijke gang van zaken ontstaan, maar ook door mensen opgelegd worden. Door die afgedwongen wisselwerking tussen natuur en cultuur ontstaat een nieuwe werkelijkheid.
Daarnaast is een sprookjesachtige en kindvriendelijke component onderdeel van het project. Pratende dieren en andere natuurvormen die menselijke gedragingen openbaren maken het project ook heel aantrekkelijk voor kinderen.

Periode•6 november 2011 t/m 29 januari 2012•Startschot: zondagmiddag 6 november om 14.00 uur in het Stedelijk Museum Zwolle.
Presentatievorm•Cyclus van tentoonstellingen, projecten, lezingen en workshops

Rita Neef

  • Schilderkunst
  • Keramiek
  • Multimedia
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Conceptueel
  • Ruimtelijk
  • Diversen

Atelier " www.ritaneef.nl
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
06 25137616 of bel 0522-242188

Rita Neef Meppel

Stuur een bericht naar "Rita Neef"