GRIMM

Expositie is afgelopen

Miguel Ybáñez ‘Gevoelsmatige Archeologie’

Tentoonstelling 02-06-2012 t/m 14-07-2012 > Amsterdam
GRIMM Miguel Ybáñez ‘Gevoelsmatige Archeologie’

Untitled
2012
12 x 35 x 60 cm
Ceramic

Internationaal erkende kunstenaar Miguel Ybáñez exposeert bij Grimm Gallery.

Van zaterdag 2 juni tot en met zaterdag 14 juli 2012 is bij Grimm Gallery te Amsterdam nieuw werk te zien van de Spaanse kunstenaar Miguel Ybáñez. Ybáñez is wars van conventies. Al in het begin van zijn loopbaan zwoer hij de gebruikelijke tweedeling in hoge en lage kunst af en zette hij zich af tegen conceptuele kunst. Op 36-jarige leeftijd verliet hij zijn geboorteland. Deze drastische breuken boden hem de mogelijkheid om zich buiten de gebaande paden van de officiële cultuur te begeven en zich als grensverleggend kunstenaar te positioneren.

Zijn houding ten opzichte van de gevestigde kunst toont grote overeenkomst met die van het surrealisme, zoals André Breton dat heeft beschreven in zijn Manifeste du surréalisme:

“Puur psychisch automatisme waarmee men zich voor- neemt in woord of geschrift of op welke andere wijze ook, de werkelijke wijze van functioneren van het denken tot uit- drukking te brengen. Dictee van het denken, zonder controle van de rede, in welke vorm dan ook, vrij van iedere esthe- tische of ethische vooringenomenheid”.

Dit gevoel vertaalt Ybáñez in abstracte grootschalige en kleinere schilderijen en sculpturen. Alles wat te maken heeft met massaproductie, zoals machinaal vervaardigde elementen en materialen als staal en beton, gaat hij uit de weg. Geïnspireerd door de Art Brut van Jean Dubuffet wil Ybáñez emotie en gevoel terugbrengen in zijn kunst; hij beschouwt de kunstenaar daarmee als vertaler van oer- emoties. Hij baseert zich dan ook op het onbewuste, dat volgens hem kan worden gezien als een archeologische ontdekkingsplaats voor de kunstenaar. Vandaar de titel van de tentoonstelling: Gevoelsmatige Archeologie.

GRIMM

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Multimedia
  • Grafiek
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Conceptueel
  • Ruimtelijk

Miguel Ybáñez
Huma Bhabha
Nick van Woert
Desiree Dolron
Norbert Schwontkowski
Alex Dordoy
Daniel Richter
Ger Van Elk
Mick Peter
Angus Fairhurst
Dave McDermott
Jess Flood-Paddock
Ciaran Murphy
Brian Griffiths
William Monk
Adam Helms
Atelier van Lieshout
Gregor Hildebrandt
Volker Hueller
Charles Avery
Matthew Day Jackson
Larry Bamburg
Alex Verhaest

Openingstijden

woensdag - zaterdag: 12.00 tot 18.00

Contact


GRIMM
Frans Halsstraat
1072 BR Amsterdam
Nederland
Tel: 020 6752465

www.grimmgallery.com
1465 dagen geleden bijgewerkt

GRIMM Amsterdam

Stuur een bericht naar "GRIMM"