favorietenVerwijder uit favorieten

Stedelijk Van Abbemuseum

Expositie is afgelopen

René Daniëls

Tentoonstelling 12-05-2012 t/m 23-09-2012 > Eindhoven
Stedelijk Van Abbemuseum René Daniëls

René Daniëls, Painting on the Bullfight, 1985.
Collectie Van Abbemuseum. Foto Peter Cox

Een tentoonstelling is ook altijd een deel van een groter geheel

Met Een tentoonstelling is ook altijd een deel van een groter geheel van René Daniëls (Eindhoven, 1950) brengt het Van Abbemuseum een ode aan een bijzonder kunstenaar. De solotentoonstelling biedt een nieuwe blik op zijn veelzijdige oeuvre dat nog steeds van grote invloed is op het werk van jongere generaties kunstenaars. De presentatie omvat een ruime selectie schilderijen, tekeningen en gouaches uit de periode 1976 tot en met 1987. 1987 was het jaar waarin Daniëls getroffen werd door een hersenbloeding die hem het werken lange tijd onmogelijk maakte. Sinds 2006 is Daniëls weer actief als kunstenaar. Zijn recente werk wordt in de presentatie opgenomen en speciaal voor deze tentoonstelling maakt Daniëls een wandtekening. Voor het eerst is een groot aantal schetsen en notities uit zijn archieven te zien, welke inzicht geven in het ontstaansproces van zijn werk. In de centrale zaal wordt de presentatie Eindhoven niet Eindhoven. René Daniëls kunst en tegencultuur getoond, die met foto’s, posters, Super-8-films en geluidsfragmenten het werk in de context plaatst van de undergroundcultuur van de jaren zeventig en tachtig. Muziekstromingen zoals punk, new wave en no wave waren in die tijd een belangrijke inspiratiebron voor Daniëls.
De bijbehorende publicatie De woorden staan niet op hun juiste plaats geeft een chronologisch overzicht van zijn werk en persoonlijke geschiedenis, met veel illustraties en oude en nieuwe teksten.

Stedelijk Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum in Eindhoven heeft een uitgebreide internationale collectie van ruim 2700 kunstwerken, waaronder sleutelwerken van Lissitzky, Picasso, Kokoschka, Chagall, Beuys, McCarthy, Daniëls en Körmeling. Vragen op het gebied van kunst en samenleving stelt het museum op een experimentele manier aan de orde. Openheid, gastvrijheid en kennisuitwisseling zijn voor het Van Abbemuseum van belang, en we prikkelen onszelf en bezoekers om over onderwerpen na te denken. Bijvoorbeeld over de rol van de collectie als cultureel 'geheugen', of over het museum als publieke ruimte. Door internationale samenwerking en uitwisseling is het Van Abbemuseum bovendien een plaats waar creatieve kruisbestuiving plaatsvindt. Een bron van verwondering, inspiratie en verbeelding.

Contact


Stedelijk Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
Tel: (040) 238 10 00

www.vanabbemuseum.nl
2949 dagen geleden bijgewerkt

Twitter berichten


Stuur een bericht naar "Stedelijk Van Abbemuseum"