CoBrA Museum voor moderne kunst

Expositie is afgelopen

Svavar Gudnason. Schilder van het IJslandse landschap

Tentoonstelling 20-10-2012 t/m 06-01-2013 > Amstelveen
CoBrA Museum voor moderne kunst Svavar Gudnason. Schilder van het IJslandse landschap

‘Als geen ander wist Gudnason het mysterieuze IJslandse landschap te vertalen in een universele beeldtaal. Hij introduceerde in IJsland de abstracte kunst’

’Svavar Gudnason, Schilder van het IJslandse landschap’ is de eerste solotentoonstelling in Nederland van één van IJsland’s bekendste kunstenaars Svavar Gudnason (1909-1988). Volgens Asger Jorn (mede oprichter van Cobra) was Gudnason een van de belangrijkste progressieve kunstenaars binnen de Cobra groep. Gudnason wordt bewonderd om zijn poëtische stijl, kleurgebruik en dynamisch lijnenspel. Als geen ander wist hij het mysterieuze IJslandse landschap te vertalen in een universele beeldtaal en introduceerde hij daarmee in IJsland de abstracte kunst.

Svavar Gudnason wordt geboren in Höfn in Hornafjördur, in het zuidoosten van IJsland. Het atmosferische landschap met vulkanen, gletsjers, geisers en z’n hoogvlaktes blijven voor hem een continue inspiratiebron. Ook verblijft hij enkele jaren in Denemarken, waar hij de Deense leden van de (latere) Cobra groep ontmoet, en in Parijs. Daar krijgt hij les van Fernand Legér en komt er in aanraking met de galeries die de avant-garde kunst brengen van Picasso, Max Ernst, Paul Klee en Joan Miró. Deze kunstenaars hebben op hem een grote invloed. Daar, in het centrum van de kunstwereld, ontwikkelt hij zijn persoonlijke abstract expressionistische schilderstijl. In 1938 vertrekt Gudnason weer naar Denemarken, waar hij tot 1945 blijft. Hij voelt zich verbonden met Deense experimentele schilders, met Ejler Bille, Erik Ortvad, Carl-Henning Pedersen en diens vrouw Else Alfelt. Door zijn band met deze kunstenaars raakt Gudnason in 1948 betrokken bij de Cobra groep.

Maar liefst vijftig schilderijen zijn bijeengebracht en tonen Gudnason’s artistieke ontwikkeling, van de vroege figuratieve pasteuze landschappen tot de meer bedachtzame kleurrijke geometrische composities. Vanaf de jaren zestig ontstaan abstracte experimentele doeken, waarin de golvende dynamiek van de IJslandse natuur zo treffend wordt vertolkt.

De tentoonstelling ‘Svavar Gudnason, Schilder van het IJslandse landschap’ is in samenwerking met gastconservator Lars Olesen, het Nationale Museum van IJsland, het Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum en Museum Skovhuset in Denemarken gemaakt, passend bij de internationale ambities van het Cobra Museum.

CoBrA Museum voor moderne kunst

De Cobra-collectie van het Cobra Museum voor Moderne Kunst behoort tot de belangrijkste in de wereld op het gebied. Door een zeer gericht verwerfbeleid slaagt het museum er met regelmaat in absolute CoBrA topstukken aan haar collectie toe te voegen. Niet alleen door aankopen, ook door het bruikleenbeleid en door schenkingen. Daarbij ondervindt het museum de belangrijke steun van de BankGiro Loterij en het aankoopfonds van de gemeente Amstelveen. Bovendien heeft het Cobra Museum bij de verwerving van unieke werken herhaaldelijk mogen rekenen op steun van de Vereniging Rembrandt, de Mondriaan Stichting en het VSB Fonds.

COBRA COLLECTIE
Op de begane grond is een omvangrijke tentoonstelling ingericht met topwerken uit de CoBrA collectie van: Karel Appel, Constant, Corneille, Eugène Brands, Lucebert, Theo Wolvecamp, Anton Rooskens, Asger Jorn, Henry Heerup. Deze kunstenaars maakten onder anderen deel uit van de internationale avant-garde kunstbeweging, die na de Tweede Wereldoorlog de aanzet gaf tot vernieuwing van de moderne kunst in Nederland.

Contact


CoBrA Museum voor moderne kunst
Sandbergplein 1-3
1181 ZX Amstelveen
Nederland
Tel: (020) 547 50 50

www.cobra-museum.nl
2055 dagen geleden bijgewerkt

CoBrA Museum voor moderne kunst Amstelveen

Stuur een bericht naar "CoBrA Museum voor moderne kunst"