CoBrA Museum voor moderne kunst

Expositie is afgelopen

Armando vs Armando

Tentoonstelling 10-03-2013 t/m 02-06-2013 > Amstelveen
CoBrA Museum voor moderne kunst Armando vs Armando

Der Zaun 20-2 2012 (De omheining)
olieverf op doek
150 x150

De foto’s van het ontstaan van het schilderij ‘Der Zaun 20-2-2012’ zijn gemaakt door Cherry Duyns.
© 2013, de kunstenaar

Er moet vandaag geschilderd worden. Er is noodzaak.
Een grote overzichtentoonstelling van recent werk van Armando, de 83 jarige schilder, beeldhouwer, dichter en muzikant. Armando is nooit onderdeel geweest van een stroming of beweging. Hij schuurde aan tegen Cobra en de 0 beweging. Maar hij bleef altijd autonoom zichzelf omringd door vrienden en bewonderaars. Een van hen, al meer dan 50 jaar, is Cherry Duyns. Ooit waren ze wereldberoemd in heel Nederland als de verwarrende heren uit het televisieprogramma Herenleed. Duyns bezocht Armando in 2012 in zijn atelier en maakte de wording van het schilderij Der Zaun mee. Van een maagdelijk wit canvas tot een doek vol witten en zwarten een afscheiding voorstellend. Hij beschreef het proces minutieus. Wat opvalt in die beschrijving is dat in het atelier, achter de schilder, acht mensen meekijken, er door heen praten, foto’s maken, speculaas en haring met elkaar delen. De schilder schildert door. Het moet. Er is noodzaak. Of zoals Armando het zelf zegt: En dan moet je durven. Je moet niet zeiken. je moet durven.

CoBrA Museum voor moderne kunst

De Cobra-collectie van het Cobra Museum voor Moderne Kunst behoort tot de belangrijkste in de wereld op het gebied. Door een zeer gericht verwerfbeleid slaagt het museum er met regelmaat in absolute CoBrA topstukken aan haar collectie toe te voegen. Niet alleen door aankopen, ook door het bruikleenbeleid en door schenkingen. Daarbij ondervindt het museum de belangrijke steun van de BankGiro Loterij en het aankoopfonds van de gemeente Amstelveen. Bovendien heeft het Cobra Museum bij de verwerving van unieke werken herhaaldelijk mogen rekenen op steun van de Vereniging Rembrandt, de Mondriaan Stichting en het VSB Fonds.

COBRA COLLECTIE
Op de begane grond is een omvangrijke tentoonstelling ingericht met topwerken uit de CoBrA collectie van: Karel Appel, Constant, Corneille, Eugène Brands, Lucebert, Theo Wolvecamp, Anton Rooskens, Asger Jorn, Henry Heerup. Deze kunstenaars maakten onder anderen deel uit van de internationale avant-garde kunstbeweging, die na de Tweede Wereldoorlog de aanzet gaf tot vernieuwing van de moderne kunst in Nederland.

CoBrA Museum voor moderne kunst Amstelveen

Stuur een bericht naar "CoBrA Museum voor moderne kunst"