Witte de With | Center for Contemporary Art

Meer...
Expositie is afgelopen

The Ten Murders of Josephine

Tentoonstelling 08-09-2017 t/m 31-12-2017 > Rotterdam
Witte de With | Center for Contemporary Art The Ten Murders of Josephine

The Ten Murders of Josephine is een langlopend operaproject van kunstenaar Rana Hamadeh, opgebouwd uit een tentoonstelling, een theaterproductie, een publicatie en een film. Aan de basis hiervan ligt het werk van historicus Saidiya Hartman en dichter Fred Moten, Spike Lee’s Bamboozled, Kafka’s Josephine, interpretaties van de Koran en de akoestiek van de Arabische taal. Het project leunt op een specifieke onderzoeksdramaturgie, die niet alleen tot een operaproductie leidt, maar ook tot een platform dat doorlopend de eigen operakwaliteiten bevraagt: de werking van arbeid, performance en spektakel.

Voor het project put Hamadeh inspiratie uit het genre van het legal spectacle, maar ook uit haar eerdere claim waarin ze rechtspleging beschouwt als 'de mate waarin men toegang heeft tot theater’. Hieraan voegt ze een nieuwe gedachte toe: een onderscheid tussen de diverse werkingen van de 'getuigenis' en wat het zou betekenen om een ‘getuige’ (‘testimonial subject’) te worden. Het hoorbare – fonische - wordt gerelateerd aan bezit, arbeid, legaliteit, bestuur, documentatie, het mondelinge en auditieve, en theater. In haar onderzoek bevraagt Hamadeh wat het betekent om getuigend subject te zijn, niet binnen de grenzen van de wet, maar juist daarbuiten, in plaats van het eenzijdige, benauwende begrip van burgerschap dat ons als subjecten bepaalt. De getuigenis wordt dan een katalysator die de voorwaarden schept om ons wettelijk lichaam achter te laten; een medium voor het afleren van burgerschap. Vanuit deze zogenaamde gesprekspartners wordt de akoestische materialiteit van 'uitingen van getuigenis' verkend als de conditie kenmerkend voor al wat irrationeel, onzegbaar en niet te uiten is.

Het project wordt voorafgegaan door een besloten studiegroep, Sisters in Crime: Murdering Josephine, bestaande uit deelnemers met verschillende achtergronden. The Ten Murders of Josephine wordt in 2018 afgesloten met een publicatie.
The Ten Murders of Josephine komt tot stand in opdracht van Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam en MacM, Ming Contemporary Art MuseuM, Shanghai. Co-producenten: A.P.E (Art Projects Era) en Productiehuis Theater Rotterdam. Met steun van: Lafayette Anticipations - Fondation d’entreprise Galeries Lafayette en In4Art Collection.

Witte de With | Center for Contemporary Art

Witte de With, Center for Contemporary Art is een internationale kunstinstelling met Rotterdam als thuisbasis. Sinds 1990 onderzoekt Witte de With wereldwijd nieuwe ontwikkelingen in de hedendaagse kunst en presenteert deze aan het publiek door middel van tentoonstellingen, theoretische en educatieve programma’s, publieksevenementen en publicaties. Haar positie in het culturele veld is uniek. Witte de With is een alternatief voor de meer traditionele musea voor moderne en hedendaagse kunst, kunstenaarsinitiatieven en commerciële galeries. Het dynamische team van Witte de With, Center for Contemporary Art stelt de instelling in staat om actueel, innovatief, experimenteel en flexibel te zijn. De instelling fungeert als springplank naar een professionele carrière voor menig beginnend curator, criticus, wetenschapper en educator. Al meer dan 20 jaar is Witte de With één van 's werelds meest invloedrijke en gerenommeerde tentoonstellingshuizen waar plaats is voor vernieuwing en kwaliteit.
Het is belangrijk voor Witte de With om samen te werken in de stad en op nationaal en internationaal niveau. Want samenwerking vergroot kennis, middelen, slagkracht en distributiemogelijkheden en stimuleert inspiratie en innovatie.
Door de samenwerking aan te gaan met jonge en gevestigde makers, curatoren, kunstwetenschappers en het publiek heeft Witte de With een belangrijk – nog steeds groeiend – nationaal en internationaal netwerk om zich heen verzameld, dat het instituut en het programma volgt, ondersteunt en voedt. We zijn er trots op dat het werk van vele inmiddels vermaarde hedendaagse kunstenaars bij Witte de With is getoond.
Inbreng van het publiek en gezamenlijke reflectie vormen het hart van de programma’s. Door middel van educatieve projecten en publieksevenementen wordt een breed en divers publiek bereikt en betrokken. Bovendien wordt binnen deze programma’s veelal samengewerkt met kunstenaars en andere professionals. De afstand tussen publiek en makers is dan ook klein.

Openingstijden

Openingstijden
dinsdag t/m zondag, 11.00 - 18.00 uur
Gesloten op maandagen en gedurende installatieperioden
Toegangsprijzen
€ 6,00 Witte de With
€ 3,00 korting: < 18 jaar / studenten / CJP / 65+ / groepen (min. 10)
Gratis: < 12 jaar / CKV / Rotterdampas
MJK is geldig

Rondleidingen:
Meer informatie en reserveren via e-mail education@wdw.nl of telefonisch 010 4110144.

Onderwijs:
Meer informatie via: education@wdw.nl of telefonisch via: 010 4110144

Contact


Witte de With | Center for Contemporary Art
Witte de withstraat 50
3012 BR Rotterdam
Nederland
Tel: 010-4110144

www.wdw.nl
56 dagen geleden bijgewerkt

Witte de With | Center for Contemporary Art Rotterdam

Twitter berichten


Stuur een bericht naar "Witte de With | Center for Contemporary Art"