favorietenVerwijder uit favorieten

Kröller-Müller Museum

Meer...
Expositie is afgelopen

Arp: The Poetry of Forms

Tentoonstelling 20-05-2017 t/m 17-09-2017 > Otterlo
Kröller-Müller Museum Arp: The Poetry of Forms

Jean Arp, Torse préadamite, 1938 (links / left), Étoile, 1939,
photo: Marjon Gemmeke

Kröller-Müller Museum Arp: The Poetry of Forms (2)

Jean Arp, Pagoda Fruit, 1949, collection Tate London
Brons/bronze 88,9 x 67,9 x 76,2 cm

Hans (Jean) Arp (Straatsburg 1886-Basel 1966) is een Duits-Franse beeldhouwer, schilder en dichter. Hij is een van de meest innovatieve en invloedrijke kunstenaars van de Europese avant-garde en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de moderne kunst. Wie de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum heeft bezocht, kent Arp van zijn Wolkenherder (1953). Het beeld steelt al vanaf de opening van de beeldentuin in 1961 de show.

Arp: The Poetry of Forms is de eerste grote overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Arp in Nederland sinds de jaren zestig. In de tentoonstelling ligt de nadruk op de voortdurende wisselwerking tussen beeldende kunst en poëzie in Arps oeuvre en op de humor en speelsheid in zijn werken.

Cruciaal voor Arps werk is zijn opvatting over de relatie tussen kunst en natuur: kunst gaat voor hem niet over het nabootsen van de natuurlijke wereld. Hij wil nieuwe, zelfstandige vormen ontwikkelen vanuit een eigen kern. Dit noemt hij ‘concrete kunst’. In de tentoonstelling zijn werken te zien uit zijn gehele loopbaan, maar centraal staan de jaren 1920-1935, wanneer hij deze pure abstracte kunst ontwikkelt.
Ook Arps invloed op belangrijke artistieke ontwikkelingen in de eerste helft van de twintigste eeuw komt aan bod. Hij is kernlid van groepen en stromingen als dada, het surrealisme en Abstraction-Création. Hij beschouwt de samenwerking met anderen als een integraal onderdeel van zijn artistieke praktijk.

Tot zijn omvangrijke netwerk behoort ook Theo van Doesburg, oprichter van De Stijl. Samen met Van Doesburg en met zijn echtgenote Sophie Taueber-Arp werkt Arp in de jaren 1926-1928 aan de herinrichting van het interieur van het amusementspaleis de Aubette in Straatsburg. In een aparte sectie bij de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de ontwerpen voor de Aubette.
Arp: The Poetry of Forms toont het werk van Arp in de volle breedte: sculpturen, reliëfs en werken op papier, poëzie, geschriften en publicaties. De tentoonstelling omvat circa tachtig werken, afkomstig van de drie Arp-stichtingen in Berlijn, Parijs en Locarno en uit onder meer Kunstmuseum Basel en Tate Londen.

Kröller-Müller Museum

In het Kröller-Müller Museum vind je de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld: bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. In de Van Gogh Galerij zijn in wisselende opstelling circa 40 werken van Vincent van Gogh te zien. Daarnaast zie je er topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag en feestdagen 10.00 – 17.00
Maandagen en 1 januari gesloten

Contact


Kröller-Müller Museum
Houtkampweg 6
6731 AW Otterlo
Nederland
Tel: (0318) 59 12 41

krollermuller.nl/bezoek
515 dagen geleden bijgewerkt

Kröller-Müller Museum Otterlo

Vincent van Gogh, Stilleven rond een bord met uien, begin januari 1889
Still life with a plate of onions, early January 1889

Kröller-Müller Museum Otterlo (2)

Georges Seurat, Port-en-Bessin, un dimanche, 1888

Kröller-Müller Museum Otterlo (3)

Piet Mondriaan, Compositie 10 in zwart wit, 1915

Kröller-Müller Museum Otterlo (4)

Installation Van Gogh Gallery

Kröller-Müller Museum Otterlo (5)

Émile-Antoine Bourdelle, La grande Pénélope, 1912

Stuur een bericht naar "Kröller-Müller Museum"