favorietenVerwijder uit favorieten

wilfriesenautonomefotografie

Expositie is afgelopen

Landschappen in beeld

Tentoonstelling 23-02-2013 t/m 24-02-2013 > Persingen
wilfriesenautonomefotografie Landschappen in beeld
wilfriesenautonomefotografie Landschappen in beeld (2)

Landschapsbeelden in het kerkje van Persingen

Op 23 en 24 februari 2013 exposeren de kunstenaars Bob de Winter (schilderijen) en Wil Friesen (fotowerken) hun kunstwerken in het kerkje van Persingen. In de expositie staan de landschappen centraal. Het is boeiend om te zien hoe de beide kunstenaars zich, ieder werkend vanuit zijn eigen discipline, met het landschap als gemeenschappelijk kunstzinnig thema hebben uiteen gezet.

Schilderkunst en fotografie zijn media die vanaf de komst van de fotografie op gespannen voet met elkaar staan. Binnen de realistische schilderkunst, die halverwege de 19e eeuw overheerste, werd de uitvinding niet met eenduidige gevoelens ontvangen. Sommigen vreesden zelfs het einde van de schilderkunst en stonden zeer argwanend tegenover het nieuwe medium. Door anderen werd de fotografie – al dan niet heimelijk – intensief gebruikt als hulpmiddel bij het schilderen.
Intussen weten we allemaal dat de schilderkunst nog volop leeft. De uitvinding van de fotografie heeft een sterke impuls aan de schilderkunst gegeven om nieuwe wegen in te slaan en af te wijken van de vertrouwde tradities. Anderzijds zien we in de ruim 180 jaar die sinds de uitvinding van de fotografie zijn verstreken, dat binnen deze discipline steeds weer stromingen komen en gaan die de ene keer duidelijk tegen de schilderkunst aanleunen en de andere keer zich daar radicaal van afwenden. In de kunst is de discussie over de invloed van het ene medium op het andere nog niet afgesloten…
Hoe het ook moge zijn, in deze expositie wordt een mooi voorbeeld gegeven van hoe schilderkunst en fotokunst nader tot elkaar kunnen worden gebracht.

Bob de Winter schildert overwegend abstracte landschappen. Soms lijken in zijn werken herkenbare natuurelementen opgenomen te zijn. De seizoenen vormen een terugkerend motief in zijn schilderijen. Bob de Winter is afkomstig uit de architectuur. Dat is in zijn schilderijen ook terug te zien. In zijn werken is de vlakverdeling tot een belangrijk beeldbepalend element gemaakt. Hij gebruikt een ingetogen palet waarmee hij in zijn schilderijen een zachte, subtiele kleurwerking legt. Het lijkt alsof er over de kleuren een ijle, mistige atmosfeer hangt die de werken een mystieke, verstilde inhoud geeft.

In de landschapsfotografie van Wil Friesen lijkt de romantiek door te klinken. Hij benadert het landschap als iets dat zich aan eigen wetten houdt. Het landschap is autonoom, gaat zijn eigen gang, stoort zich niet aan wat er gebeurt. Het groeit gestaag door, alle sporen verbergend van wat er zich ooit heeft afgespeeld. De gebeurtenis wordt tot geheim verklaard!
De fotowerken van Wil Friesen zijn nooit een ode aan de schoonheid van het landschap. In zijn werken zijn altijd imperfecties te zien, gehele of gedeeltelijke onscherpte, krassen en vlekken. Ze lijken het resultaat van een te vroeg afgebroken of verkeerd toegepast proces. Maar juist door deze onvolkomenheden wordt een mysterieuze stemming in zijn werken opgeroepen en lijken de beelden de toeschouwer te willen leiden naar het idee van het landschap als bewaarder van geheimen.

De samengebrachte landschapbeelden van de Winter en Friesen worden op een natuurlijke manier tot fijnzinnige combinaties gevormd.

zaterdag 23 en zondag 24 februari 2013
van 11.00 – 17.00 uur

Kerkje Persingen,
Persingensestraat 7
6575 JA Persingen

wilfriesenautonomefotografie

  • Fotografie
  • Multimedia
  • Installatie

Wil Friesen houdt zich in zijn werken bezig met twee grote thema's: het landschap en het vrouwschap. Deze thema's hebben op het eerste oog niet veel met elkaar te maken maar voor Friesen zit de verbinding in het feit dat beide onderwerpen diepe geheimen verbergen.
Via de fotografie en vooral door de manier waarop hij het medium gebruikt probeert hij beetje bij beetje tot de geheimen door te dringen.
Fotografie is altijd een weergave van een realiteit. Ook Wil Friesen gaat uit van een werkelijkheid. Maar de beelden die Friesen vervolgens met (analoge) fotografische processen laat ontstaan lijken zich meer en meer te willen vervreemden van wat ze oorspronkelijk waren.
Zie ook zijn vanaf december 2011 geopende weblog (http://wilfriesen.blogspot.com/).

Openingstijden

Geïnteresseerd?
Wilt u werk van Wil Friesen exposeren of in stock nemen?
Of wilt u meer weten over koop of huur?
Bel (0478 631746) of mail (info@wilfriesen.nl) voor vrijblijvende informatie.

Contact


wilfriesenautonomefotografie
Staaiweg 5
5821 AM Vierlingsbeek
Nederland
Tel: 0478 631746

www.wilfriesen.nl
1531 dagen geleden bijgewerkt

wilfriesenautonomefotografie Vierlingsbeek
wilfriesenautonomefotografie Vierlingsbeek (2)

Stuur een bericht naar "wilfriesenautonomefotografie"