favorietenVerwijder uit favorieten

Art Gallery O-68

Meer...
Expositie is afgelopen

Einder in Tweevoud

Tentoonstelling 06-10-2013 t/m 03-11-2013 > Velp
Art Gallery O-68 Einder in Tweevoud
Art Gallery O-68 Einder in Tweevoud (2)

Schilderijen van Marena Seeling en July Leesberg

Marena Seeling studeerde aan ArtEZ Arnhem (vrije kunst en grafiek 1978-1983).
Marena groeide op in een dijkhuis met uitzicht op de Waal en de uiterwaarden. Tijdens haar jeugd is het silhouet van de oprukkende industriële bebouwing een vanzelfsprekend onderdeel van de horizon. Dit beeld van het geïndustrialiseerde polderlandschap bij haar geboortedorp Weurt komt terug op de schilderijen van Seeling. Op het snijvlak van figuratie en abstractie onderzoekt zij het geziene, hoe de ervaring van ruimte zich verhoudt tot het platte vlak van het canvas en de opbreng van verf. Het gecalculeerde toeval is essentieel in haar werk. De kwaststreek is belangrijk. Deze geeft richting, vorm en kader. Kleur is tijdens dit proces de aanjager en het witte doek zijn tegenhanger als de ultieme ruimte. In 2012 gaat Marena terug naar Weurt voor het project “Schetsen aan verrommeling. De tegenstrijdigheden in het geïndustrialiseerde landschap dagen haar uit die ruimte te definiëren. De serie aquarellen, “en plein air” daar gemaakt, maakt deel uit van de expositie in Art Gallery O-68.

De afgelopen jaren waren de schilderijen van Marena Seeling o.a. te zien bij: ‘Gezicht op Weurt ‘ CBK (1997) Nijmegen; ‘Landschap/Landscape’ Galerie AdK (2002) Amsterdam; ‘Weurt’ Heden (2006) Den Haag; Loods 6 (2010-2011) Amsterdam; ‘Inside – Outside’ Galerie Wit (2012) Wageningen; Arti et Amicitiae (2013) Amsterdam; ‘Land – shape’ Galerie Agnes Raben (2013) Vorden. Haar werk bevindt zich in collecties van diverse overheden en particulieren. Ze ontving projectsubsidies van de provincie Gelderland.

July Leesberg is geboren in Nijmegen en woont en werkt in Wageningen. Haar grootvader wijdde de kleine July in in de geheimen van de natuur. Hij leerde haar de Nederlandse en Latijnse namen van de planten in haar omgeving. Aanvankelijk richtten Leesberg’s interesse en studie zich dan ook op de natuur, met name op de plantenwereld. Zij voelt verwantschap met Maria Sybilla Merian. In 2001 studeerde zij af aan Artez Fine Art Arnhem, met reusachtige bloemportretten, waarvoor zij de Siemens kunstprijs won.

Door een langdurig verblijf in het tropisch regenwoud van Colombia ervaart Leesberg hoe weinig er van die wilde wereld nog te zien is in het Nederlandse landschap. Hierdoor wordt zij gegrepen. Ze laat zich meevoeren in het geconstrueerde landschap van haar vaderland. De verwondering over het ongerepte maakt plaats voor de fascinatie voor de vastbeslotenheid waarmee de Nederlander zich meester maakt van zijn natuurlijke omgeving. Wat Leesberg schildert is de ervaring van het sublieme in het hedendaagse landschap. Het werk gaat over de dynamiek van door mensenhanden gemaakte horizonnen.

In 2009 kocht het historisch museum van Wageningen een groot werk aan: Manhattan aan de Rijn 2. Werk van haar hing in 2011 en 2013 in het Gemeentemuseum Den Haag, tijdens de ZomerExpo. Naast haar schilderijen in acryl- en olieverf werkt Leesberg ook met video en fotografie.

Art Gallery O-68

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Multimedia
  • Grafiek
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Conceptueel
  • Ruimtelijk

Galerie voor hedendaagse kunst, opgericht in 2011

Openingstijden

tijdens expositie: donderdag t/m zondag 15.00 tot 17.00 uur
altijd op afspraak

Art Gallery O-68 Velp

Twitter berichten


Stuur een bericht naar "Art Gallery O-68"