Art Gallery O-68

Expositie is afgelopen

Found in Translation

Tentoonstelling 17-11-2013 t/m 15-12-2013 > Velp
Art Gallery O-68 Found in Translation
Art Gallery O-68 Found in Translation (2)
FOUND IN TRANSLATION is de titel die de kunstenaars Elies Auer en Jacob Kerssemakers gegeven hebben aan hun duo-expositie in Art Gallery O-68 in Velp bij Arnhem. Beiden maken landschappelijk en stedelijk werk. Ze zien en vertalen wat ze zien naar grafische beelden. Beide langs andere wegen. De galeriehoudster, Anne Mie Emons, legt het als volgt uit. ‘De beelden die deze kunstenaars waarnemen hebben een essentie, hun DNA, en dat verbeelden ze met verf naar 2-dimensionale voorstellingen op doek. Zo vertaald, ontstaat er inzicht in de wereld om ons heen. Tijdens die vertaling van beeld via verbeelding naar inzicht gaat de essentie niet verloren. De ‘gevonden’ essentie is niet alleen behouden, maar aanschouwelijk gemaakt voor de toeschouwer.

Kerssemakers schildert en tekent landschappen. Hij werkt bij voorkeur ‘en plein air’ op ezels van eigen ontwerp en makelij, dit om de weidsheid van het landschap in lang formaat als panorama’s vast te kunnen leggen. In zijn schilderijen toont Kerssemakers het hier en nu: de uitgebrande faculteit bouwkunde in Delft, de spoordijk in Amsterdam, straten in Berlijn, moskeeën in Kenia, het IJslandse landschap. De wereld, dichtbij huis en veraf. Jacob zegt (Palet 353, p. 36-38): ‘Veel plezier beleef ik aan het maken van panorama’s. Dit zijn lange tekeningen (van een meter of vijf) waarbij ik de hele horizon teken, 360 graden in het rond op een rol papier met behulp van een klein rollenplankje’. Tijdens het schilderen verstrijkt, de tijd. Luchtspiegelingen veranderen van kleur. We zien andere aspecten op andere tijdstippen van andere plaatsen in hetzelfde landschap. Dat geeft de werken een mysterieus aspect. De kijker ziet niet alles tegelijk, moet de tijd nemen. De tijd nemen, de luxe van het heden. Jacob Kerssemakers volgde zijn kunstopleiding aan de Rietveld Academie (1999-2001) en de Wackers Academie (2007-2012), beide in Amsterdam. Sinds 2010 zijn er verschillende publicaties over zijn werk geschreven en had hij exposities in Amsterdam, Hilversum, Noordwijk, Apeldoorn, Drachten, Utrecht, Weesp, Berlijn en Kenia. Hij ontving de Royal Talens Award, (1e prijs) van het Noordwijk Schilderfestival (2013), en is in de Voorronde ‘The New Van Gogh’ film-competitie over werkwijze (2013). Jacob experimenteert momenteel met een interessante techniek waarbij hij die lange landschappen verknipt en plakt en daar weer een ander beeld overheen schildert, een kwestie van tegelijk in en uit ‘zoomen’. Deze extra dimensie aan het wisselende perspectief is opvallend in het werk Klein Offem, dat hier getoond wordt.

Auer studeerde architectuur in Delft en volgde cursussen voor professionele schilders in Indonesië, Frankrijk en Nederland. Karakteristiek voor haar werk zijn de sterke kleuren opgezet in acrylverf of gemengde techniek, in een balans tussen figuratief en abstract. Steden, mensen, landschappen en bloemen zijn de vier thema’s. Hierbinnen is Auer’s werk gedreven door een continue zoektocht om impact te creëren met detail. De landschappen, steden, straten en gebouwen zijn niet naar de werkelijkheid geschilderd Ze zijn verzonnen. Toch vraagt de kijker zich af: ‘Waar is dat ook al weer? Wanneer was ik daar?’ Elies gaat zo een dialoog aan met de kijkers, die hun eigen conclusies moeten trekken. We zien steden gebouwd door mensen, gegroeid tot onmenselijke maten, maar die een gemoedstoestand uitstralen, kenbaar aan de tijd van de dag of de overweldigende kracht van de natuur. Haar schilderijen zijn in particuliere en bedrijfscollecties in Nederland, België, Engeland, Portugal, Italië en Polen. Ze heeft geëxposeerd in Nederland, Duitsland, Portugal, Polen en Indonesië. Ze won de eerste prijs van de Talens Palet Competitie Zeist, en de eerste prijs van de ‘National Competition for a poster for promotion of basic education sponsored by the ministry of education, Tanzania’.
Art Gallery O-68 Velp
Art Gallery O-68, Oranjestraat 74, Velp
Art Gallery O-68 Velp (2)
Expositie From Gym to Church to Gallery, 6 okt - 3 nov 2019
Art Gallery O-68 Velp (3)
Expositie Theo Kuijpers in Australia

Galerie voor hedendaagse kunst, opgericht in 2011

Openingstijden

tijdens expositie: donderdag t/m zondag 15.00 tot 17.00 uur
altijd op afspraak

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Multimedia
  • Grafiek
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Conceptueel
  • Ruimtelijk

Stuur een bericht naar Art Gallery O-68