Art Gallery O-68

Expositie is afgelopen

Theo Kuijpers: Op zoek naar de oorsprong

Tentoonstelling 13-09-2015 t/m 18-10-2015 > Velp
Art Gallery O-68 Theo Kuijpers: Op zoek naar de oorsprong
Theo Kuijpers, 2011, Stamping ground, olieverf collage op doek, 150 x130 cm
Op zondag 13 september 2015 opent Art Gallery O-68 in Velp de tentoonstelling ‘Op Zoek naar de Oorsprong’ met schilderijen en gouaches van Theo Kuijpers. Hendrik Kolenberg, ‘Senior Curator Drawings, Prints and Water Colours of the Art Gallery NSW Sydney’ zal de expositie in O-68 openen met een toespraak.

De tentoonstelling loopt tot en met zondag 18 oktober 2015. Openingstijden tijdens de expositie: dinsdag t/m vrijdag 14.00-17.00 uur en op afspraak. Van 6-9 oktober is de galerie gesloten i.v.m. deelname aan Art The Hague (7-11 oktober), waar O-68 ook werk van Kuijpers zal brengen.

Theo Kuijpers begeeft zich op de grens tussen figuratie en abstractie, gevormd als jonge student door docenten als Jan Gregoor en Lambert Tegenbosch. Hij is een constructivist, materiekunstenaar, een erfgenaam van de eerste golf Nederlandse kunstenaars na de tweede wereldoorlog. Hij is zowel beïnvloed door COBRA als door ZERO, maar heeft een geheel eigen beeldtaal ontwikkeld, die teruggaat op zijn diepste wezen, zijn eigen achtergrond als kind van het Brabantse platteland. Kleuren zijn krachtig, vormen kernachtig.

De inspiratie tijdens zijn meer dan 50-jarige carrière haalt Kuijpers uit reizen, waarbij Marokko en Australië de hoofdrol spelen. Het zijn altijd verhalen, verhalen over de sporen die mensen achterlieten, in architectuur in Marokko, in het landschap in Australië. Die laatste inspiratie leverde heel tastbare schilderijen op door het gebruik van natuurlijke materialen als twijgen en stokken, maar ook tentzeil en kleding, die hij aanbrengt tussen canvas en verf. Kuijpers componeert met materie. Hij werkt niet ter plaatse, maar neemt de impressies en emoties mee naar de discipline van zijn atelier in Eindhoven. Daar componeert hij herinneringen op doek, sublimaties van het eenmaal beleefde. Zowel doordacht als intuïtief.

Zijn recente gouaches hebben een heel eigen ritmiek wat hen een betoverende kwaliteit geeft, ergens tussen repeterend minimalisme en toeval. Zowel het Australische landschap als de kunst en cultuur van de Aboriginals zijn meer dan een inspiratie. Hij vertelt erover alsof hij een verwantschap voelt, een universeel gevoel. De werken ademen diepe verbondenheid met de aarde en ons zuiverste zijn. Meditatief!

Het werk van Kuijpers bevindt zich in private-, museum- en galerie-collecties in Nederland, België, Duitsland en Australië. Kuijpers exposeerde in belangrijke musea als het MOMA in New York (1981), Het Singer Museum in Laren (1990), Museum Dobermann Altenberge in Duitsland (1997) en Museum De Pont in Tilburg (2014), om er enkele te noemen.
Art Gallery O-68 Velp
Art Gallery O-68, Oranjestraat 74, Velp
Art Gallery O-68 Velp (2)
Expositie From Gym to Church to Gallery, 6 okt - 3 nov 2019
Art Gallery O-68 Velp (3)
Expositie Theo Kuijpers in Australia

Galerie voor hedendaagse kunst, opgericht in 2011

Openingstijden

tijdens expositie: donderdag t/m zondag 15.00 tot 17.00 uur
altijd op afspraak

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Multimedia
  • Grafiek
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Conceptueel
  • Ruimtelijk

Stuur een bericht naar Art Gallery O-68