favorietenVerwijder uit favorieten

Art Gallery O-68

Meer...
Expositie is afgelopen

Binnen de beperking roept de vrijheid: Eef de Graaf en Eline de Bruijn

Tentoonstelling 03-09-2017 t/m 01-10-2017 > Velp
Art Gallery O-68 Binnen de beperking roept de vrijheid: Eef de Graaf en Eline de Bruijn

Eef de Graaf, 2013,Triangulairs vormen trapezium, reliëf

Art Gallery O-68 Binnen de beperking roept de vrijheid: Eef de Graaf en Eline de Bruijn (2)

Eline de Bruijn, 2016, False evidence appearing real, video still

In de expositie ‘Binnen de beperking roept de vrijheid’ moet de beperking op twee manieren uitgelegd worden: de beperking van de mens wat betreft psychologische constitutie in de huidige prestatiesamenleving (Eline de Bruijn) en beperking van het gebruik van vormen en lijnen in concrete kunst (Eef de Graaf), beide om denkbeelden in vrijheid uit te drukken.

In het werk van Eline de Bruijn staat het lichaam centraal. Ze stelt vragen over de manier waarop we met ons lichaam en dat van anderen omgaan. De werken in de expositie nemen als uitgangspunt haar onderzoek naar het idee van een prestatiesamenleving, waarin de economie een belangrijke rol speelt. Stelregel binnen deze economie is het adagium dat alles vooruit gaat, winst boekt, een stijgende lijn laat zien, zonder ruimte voor verlies of incompetentie. De mens als object dat verbeterd kan en moet worden. Eline vraagt zich in haar werk af hoe dit de manier waarop we met onszelf en anderen omgaan verandert. Wat gebeurt er in een prestatiesamenleving met ons vermogen om te falen? Mogen we passief zijn? Hoe kunnen we tekortkomingen accepteren? De Bruijn gaat ervan uit dat we uiteindelijk niet gelukkig worden van deze hyperfocus op onszelf, dat we de ander nodig hebben om aan onszelf te ontsnappen. Hiertoe heeft ze motivatiesprekers bestudeerd, vooral de manier waarop ze gebaren gebruiken. Ze verzamelde alle gebaren die bijna iedere spreker gebruikte, ongeveer 40. Niet alleen het gebaar, het woord, is belangrijk, ook de context waarin het gebaar functioneert, de zin. De gefotografeerde gebaren vormen abstracties van menselijk gedrag vastgelegd in video’s, verlichte kastjes met foto’s en drukwerk. De Bruijn studeerde in 2016 af aan ArtEZ Arnhem.

Sinds begin jaren 80 maakt Eef de Graaf concrete kunst, datgene verbeelden wat niet zichtbaar maar wel denkbaar is als monochrome reliëfdrukken, kleurrijke wandreliëfs en vrijstaande objecten. Het zijn geen abstracties van het zichtbare, maar constructies van het denkbare. Construerend met de basisvormen uit de geometrie creëert hij bijzondere effecten. Ook al gaat het om balans en evenwicht, toch doorbreekt hij geometrische wetmatigheden door artistieke ingrepen die bijzondere effecten opleveren. Door de al 100 jaar oude bekende thema’s op oorspronkelijke manier te gebruiken komt hij al ordenend en combinerend tot nieuwe en verrassende oplossingen van het onderzoek ernaar. Hij is schatplichtig aan het Constructivisme, De Stijl en ook aan de Zero-groep uit de jaren ’60 .Vanaf 1972 is het werk van Eef de Graaf in veel galeries, musea en kunstbeurzen ( o.a. Art Basel) wereldwijd te zien geweest. Een aantal hiervan sinds 2004 zijn Stiftung Museum Modern Art in Hünfeld, Duitsland; Centrum voor constructieve en concrete kunst in Bornem België; Madi Museum Dallas V.S. ; Arte Struktura, Desenzano del Garda, Italië; Museo Civico di Castelnuovo, Napels, Italië; de tentoonstelling Reduktiv, een overzicht van de hedendaagse concrete kunst in Nederland met als curatoren; Jaroslaw Denisiuk en Roland de Jong Orlando, die ook te zien was in musea in Slovakije en Tjechië; “ Breedbeeld, 50 jaar geometrische kunst “ in Museum Van Lien ( 2010), Kunstmanifestatie in Gorinchem 2015, verschillende exposities in 2017 ter gelegenheid van 100 jaar ‘De Stijl’ in Nederland.

Art Gallery O-68

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Multimedia
  • Grafiek
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Conceptueel
  • Ruimtelijk

Galerie voor hedendaagse kunst, opgericht in 2011

Openingstijden

tijdens expositie: donderdag t/m zondag 14.00 tot 18.00 uur
altijd op afspraak

Art Gallery O-68 Velp

Twitter berichten


Stuur een bericht naar "Art Gallery O-68"