Art Gallery O-68

Expositie is afgelopen

Johan Clarysse: Gedaanten van Macht

Tentoonstelling 22-10-2017 t/m 19-11-2017 > Velp
Art Gallery O-68 Johan Clarysse: Gedaanten van Macht
Johan Clarysse, 2016, The innocence of the child isn’t innocent’, olie op doek, 90x70 cm
De Belgische kunstenaar Johan Clarysse (1957) woont en werkt in Brugge. Hij maakt schilderijen, tekeningen en collages. Centraal in het oeuvre van Clarysse zijn de thema’s identiteit en macht. Deze thema’s lopen als rode draden door zijn werk in series met titels als “Suspicious Portraits”, ‘Looking at (for) the invisble”, “Les charmes discrets du pouvoir”. In de expositie ‘Gedaanten van Macht’ in Art Gallery O-68 zijn werken uit verschillende van deze series aanwezig.

De kunstenaar laat zien dat macht een begrip is met veel vertakkingen, dat het overal en nergens is, vaak negatief, maar soms neutraal of zelfs positief. Waar mensen samenleven ontstaat macht. Het kunnen collectieve symbolen zijn van macht als standbeelden en vlaggen, disciplinering van het menselijk lichaam samenhangend met onze tijdsordening, of bepaling wat normaal is en wat abnormaal. Zeker ook de macht van religieuze en politieke ideologieën, opgelegde waarden en overtuigingen.

Zijn werken formuleren vragen rond de complexiteit van de menselijke conditie. Het zijn stuk voor stuk intrigerende werken vol dubbele bodems en verwijzingen. Het is speels maar ook ernstig, helder maar ook dubbelzinnig. Het zet aan tot denken en ook tot voelen. Vaak gaat er een beklemmende sfeer, een bedreiging bijna, uit van een aanwezige maar niet direct definieerbare of zichtbare macht. “De emoties die opgeroepen worden zijn niet zomaar de 4B’s, bang, blij, bedroefd en boos”, zegt de kunstenaar. De blikken en houdingen van personen blijven ambigu, ondefinieerbaar. Dat roept bevreemding op. Laat Clarysse ons zien wat we in onze moderne twitterende samenleving liever wegstoppen?

Clarysse’s werken geven ook een inkijk in het proces van het maken van het kunstwerk zelf, het materiele aspect van schilderen. De focus ligt niet alleen op het verhaal, de personages, maar ook op het tweedimensionale canvas met verf erop, de toets, de kwaststreek, kleurnuances, textuur en ritme. Daar is Johan goed in; dat maakt zijn werk picturaal boeiend.

Kijken we naar het afgebeelde werk, ‘The innocence of the child isn’t innocent’, dan zien we de macht van ouders, opvoeders en natie, maar ook een compositorische spanning met prachtig kleurpalet. Een plezier om naar te kijken, maar intussen wel bevragend.

Na zijn studie filosofie en agogiek (Katholieke Universiteit Leuven), studeerde Clarysse aan de Academies voor Schone Kunsten in Leuven en in Brugge. Hij is meerdere keren onderscheiden en zijn werk bevindt zich in musea, bedrijfs- en particuliere collecties. Twee monografieën verschenen over zijn werk, ‘Why October & other questions’, uitgegeven bij Ludion (2008), met teksten van Marc Ruyters, Stef van Bellingen en Filip Geerardyn. en ‘Walden & other suspicions’ uitgegeven door MER Paper Kunsthalle (2014), met tekstbijdragen van Hans Theys, prof Willem Elias en Isabelle De Baets.
Art Gallery O-68 Velp
Art Gallery O-68, Oranjestraat 74, Velp
Art Gallery O-68 Velp (2)
Expositie From Gym to Church to Gallery, 6 okt - 3 nov 2019
Art Gallery O-68 Velp (3)
Expositie Theo Kuijpers in Australia

Galerie voor hedendaagse kunst, opgericht in 2011

Openingstijden

tijdens expositie: donderdag t/m zondag 14.00 tot 18.00 uur
altijd op afspraak

Stuur een bericht naar "Art Gallery O-68"