Museum Noordwijk

Expositie is afgelopen

Maja van Hall en Roesja Trimbos; beelden en tekeningen

Tentoonstelling 06-10-2015 t/m 24-03-2016 > Noordwijk
Museum Noordwijk Maja van Hall en Roesja Trimbos; beelden en tekeningen
De al jaren levende wens bij het Museum Noordwijk om aandacht te schenken aan de beeldhouwer Maja van Hall (1937) gaat in vervulling met de tentoonstelling Troost, overleving en bezwering; emoties teruggebracht tot de essentie in het werk van Maja van Hall en Roesja Trimbos.
Maja van Hall ontving haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Rijksacademie in Amsterdam en woont en werkt sinds 1972 in Noordwijk. Haar werk heeft zich ontwikkeld van een verhalende en fantasievolle fase naar het zoeken van de essentie van haar gevoels- en belevingswereld in strakke, bijna abstracte vormen. Ze kan gerekend worden tot de belangrijkste nog productieve beeldhouwers van Nederland.
Maja heeft aan het begin van haar carrière een vliegende start gemaakt omdat oudere kunstenaars zoals Paul Citroen (1896 - 1983) en Jan van Heel (1898 - 1990) haar introduceerden bij verschillende galeries. Maja van Hall weet dus hoe belangrijk het is om kennis en kunde door te geven aan jongeren en om die reden heeft ze geen moment geaarzeld en heeft ze gekozen voor een samenwerking met de bijna 45 jaar jongere, eveneens uit Noordwijk afkomstige, kunstenaar Roesja Trimbos (1983). Van Maja van Hall worden meerdere beelden getoond die de titel van de tentoonstelling verbeelden en die herkenbaar zijn voor het publiek. “Kunst biedt mij troost, overleven doe ik elke dag en mijn beelden zijn een bezwering van mijn zielenroerselen. Ik zou niet weten waar mensen met hun gevoelens van verontwaardiging, verdriet of machteloosheid heen moeten als je niet, zoals ik, de gave van beeldende expressie hebt”, aldus Maja van Hall.
Roesja Trimbos heeft voor deze gelegenheid een serie tekeningen gemaakt over overleven, waarbij de troost voorop staat. Het bezweren van gevoelens is daar een antwoord op. Een zwart gearceerd figuurtje met een capuchon speelt de hoofdrol in haar tekeningen en met objecten en accessoires wordt ondersteuning gegeven aan de persoonlijke boodschap van de kunstenaar. Het aandoenlijke figuurtje, enigszins weggedoken in een ‘hoody’ draagt een verhullende coltrui en kan iedereen zijn. Man of vrouw, jong of oud, er zijn genoeg aanknopingspunten in haar werk voor een breed publiek. In de boodschap die Roesja meegeeft, zoekt zij naar een herkenbare oplossing. We hebben allemaal behoefte aan troost, warmte en comfort. Ze houdt grip op de levensvragen die zij tegenkomt door te tekenen, waarbij zij het wel graag lichtvoetig houdt. Zo kan een kruik een metafoor zijn voor ontbrekende warmte in een relatie en bakt zij soms liever muffins om iedereen vriend te houden dan een confronterend gesprek aan te gaan. Roesja Trimbos maakt haar tekeningen met een speciale pen op een ‘wacombord’, een tekentablet. Deze tekeningen werkt zij vervolgens uit met een softwareprogramma. De tentoonstelling in Museum Noordwijk toont het werk van twee kunstenaars, beide uit een andere tijd, gebonden door het heden en met raakvlakken in hun werk. Beide kunstenaars gebruiken hun talent om kunst te maken die aanspreekt en humor bevat. Want humor is misschien wel een van de meest troostrijke middelen om het leven te bezweren.
Museum Noordwijk Noordwijk
Museum Noordwijk Noordwijk (2)

Museum Noordwijk is gevestigd in een fraai behouden gebleven, 400 jaar oude binnenduinse hoeve. Het museum heeft de grootste museale collectie plateel van Porceleinfabriek de Kroon, met meerdere werken van Henri Breetvelt. Naast een collectie schilderkunst van rond 1900 beschikt het museum ook over beeldhouwwerk van Oswald Wenckebach en Charlotte van Pallandt. Er worden per jaar twee tentoonstellingen georganiseerd.

Openingstijden

maandag t/m zaterdag 11.00 - 17.00 uur
zondag 14.00 -17.00 uur

Contact

Museum Noordwijk
Jan Kroonsplein 4
2202 JC Noordwijk
Nederland
Tel: 0713617884

www.museumnoordwijk.nl

3126 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Keramiek
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar Museum Noordwijk