streekmuseum veldzicht

Expositie is afgelopen

"Het Verleden Bewaard"

Tentoonstelling 07-04-2012 t/m 30-09-2012 > Noordwijk
streekmuseum veldzicht Het Verleden Bewaard
streekmuseum veldzicht Het Verleden Bewaard (2)
streekmuseum veldzicht Het Verleden Bewaard (3)
streekmuseum veldzicht Het Verleden Bewaard (4)

HET VERLEDEN BEWAARD
50 jaar collectievorming Museum Noordwijk
Tentoonstelling Museum Noordwijk 7 april - 30 september 2012

Museum Noordwijk is een museum van en door de Noordwijkers.

Aan de hand van een selectie uit de collectie die het Museum Noordwijk de afgelopen 50 jaar heeft verzameld, maakt deze tentoonstelling een reis door het 'Noordwijk van Toen'. Van stijlkamer tot bomschuit, van oorijzer tot een “De Kroon”-vaas , van archeologische vondst tot een schilderij van Daniël Noteboom. Het vertelt over hoe het leven in Noordwijk er vroeger uitzag, hoe mooi maar ook hoe hard het was. Vele vrijwilligers van Muse
Noordwijk hebben de afgelopen 50 jaar eraan bijgedragen dat dit verleden voor het nageslacht bewaard is gebleven. Dankzij de leden en met financiële ondersteuning van de gemeente Noordwijk, het bedrijfsleven, fondsen, particulieren en sinds enige jaren van Stichting De Vrienden van Museum Noordwijk. De collectie groeit en een goed beheer ervan wordt steeds belangrijker. Evenals de groeiende aandacht voor de kunstenaars die leefden en werkten in Noordwijk.
Onlangs hebben wij door een langdurig bruikleen de beschikking gekregen over 2 prachtige beelden van Charlotte van Pallandt, dit maakt onze collectie van 10 tekeningen en 2 ander beelden van haar,compleet

Museum Noordwijk
Jan Kroonsplein 4
2202 JC NOORDWIJK
Tel. 071 3617884

streekmuseum veldzicht

Kruiden, blaarkoppen en bloembollen
Noordwijk heeft een boeiend agrarisch verleden. In de late Middeleeuwen vormde Noordwijk het centrum van de kruidenteelt, zowel voor gebruik in de keuken als voor medicijnen. De veehouders in Noordwijk en omgeving hielden blaarkoppen: een oud Nederlands koeienras dat in de Duin- en Bollenstreek en de Veenstreek vroeger veel voorkwam. Rond 1850 bloeide in de binnenduinrand van Noordwijk de bloembollenteelt op. Al deze facetten komen in Streekmuseum Veldzicht aan de orde.
De voormalige kruidenwinkel van Alkemade uit de Pickéstraat is in het museum ondergebracht en voor de boerderij is een kruidentuin aangelegd. U kunt ook zien hoe een boerenwoning er van binnen uitzag en alles te weten komen over het blaarkopvee. Bij speciale gelegenheden is de kaaskelder onder de boerderij te bekijken. Er is nog steeds een bloembollenbedrijf op Veldzicht gevestigd waar u kunt zien hoe het er vroeger en tegenwoordig aan toe gaat in de bloembollenteelt. Ook is er aandacht voor de natuur: op het erf naast de boerderij zijn er hagen en vogelbosjes en kan een wandeling gemaakt worden..

Openingstijden

zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur
en op afspraak

Contact


streekmuseum veldzicht
Herenweg 114,
2201 AL Noordwijk
Nederland
Tel: 713617884

www.museumnoordwijk.nl
2093 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar "streekmuseum veldzicht"