Danielle Spoelman

Expositie is afgelopen

Implosie

Tentoonstelling 16-11-2012 t/m 15-01-2013 > Enschede

Het fascineert mij wat er gebeurt in ons hoofd en lijf, na de onbewuste prikkeling van onze zintuigen. Deze prikkeling ontstaat door een bepaalde lichtval, trillende fotonen vallen op ons netvlies, de staafjes en kegeltjes en daardoor wordt een minuscule chemische verandering teweeg gebracht dat weer leidt tot een klein elektrisch stroompje, een streling over de de naakte huid waardoor de zenuwuiteinden zachte maar razendsnelle impulsen naar de hersenen sturen of een muziekstuk dat hamer en aambeeld in werking brengt. De fysieke processen zijn razend interessant maar ik ben vooral geïnteresseerd in de perceptie die plaatsvind in de hersenen, de resonantie, de weerklank die dit heeft op ons zijn en ons gemoed.
  De titel is gebaseerd op een recente nachtmerrie over een explosie. Het was een haast esthetische maar nogal gruwelijke ervaring en dat terwijl ik veilig in mijn bed lag. Een droom en zeker een nachtmerrie is een vreemd ding. In de slaap wordt een verhaal geconstrueerd dat levensecht lijkt, soms is er een heel klein randje dat weet dat het niet werkelijk gebeurd maar toch is deze schijnwerkelijkheid niet te ontlopen anders dan door wakker te worden. Net als de meeste mensen herinner ik mij niet veel van mijn dromen maar deze had zich opgewerkt naar de bewuste laag van mijn hersenen, ik werd met hartkloppingen wakker en de droom bleef daar spoken. De 'onbewust veroorzaakte explosie' had een 'implosie op bewustzijnsniveau' tot gevolg, een naar binnen gekeerd zijn.  De adrenaline van de angst was weggezakt maar het esthetische gevoel bleef. En dan begint voor mij het onderzoek, denken, schrijven, spelen en vooral tekenen. Want tekenen is voor mij de manier om het bewuste en onbewuste te verkennen. Het resultaat mag dan weer via de zintuigelijke waarneming iets in trilling brengen bij de toeschouwer, gaan resoneren, weerklank vinden. Een nieuwe implosie veroorzaken.

Danielle Spoelman

  • Schilderkunst
  • Tekeningen
  • Installatie

Danielle Spoelman:
Een centraal thema in mijn werk is het 'comfortably numb' zijn, aangenaam verdoofd. Hoe leef je je leven? Open, aanraakbaar, kwetsbaar, op de grens van het onaangename of rustig, makkelijk en comfortabel maar teruggetrokken en verstopt? Zorgzaamheid en contact versus zorgeloosheid en eenzaamheid. Comfort versus pijn. Leven versus slapen. Wat is ‘echt’ en hoeveel leven kan je aan? Wat zijn de drijfveren van het menselijk handelen. Wat gebeurt daar allemaal in dat hoofd, grijze materie, onzichtbaar.

Met tekeningen en gemengde media probeer ik dit te onderzoeken. Het roept beelden en flarden van verhalen op. Deze beelden nodigen weer uit om verder te denken en tekenen en zo ontstaat een grote serie beelden die samen een verhaal gaan vormen. Ik ben vooral geïnteresseerd in het zoeken naar en verschuiven van de grens van het bewuste en het onbewuste. Kan ik met tekenen dieper doordringen in het onbewuste en daar iets van blootleggen?

Juryrapport Kunst in het Volkspark-prijs, Enschede 2015:
Bij Spoelman bepalen Hoofd, Hart en Hand (H3) de lijnvoering, die leidt tot een diepe en intrigerende gelaagdheid en welke een aandachtige studie van het werk vraagt. Tekenen met potlood is direct en snel, ook het onderbewuste, het intuïtieve wordt tijdens het maakproces aangesproken. De werken waarbij de borduurtechniek de boventoon voert zijn langzamer en meer bedachtzaam ontstaan. Hierbij komen de 3H’s scherper naast elkaar te staan en wordt het maken een bewuster proces. Het onderzoek naar en het opschuiven van de grens tussen het bewuste en onderbewuste is een centraal thema in haar werk en beide benaderingen leveren interessante werken op met een herkenbare beeldtaal in thema en symboliek.

Openingstijden

Atelierbezoek op afspraak

Contact


Danielle Spoelman
Overmaat 7
7524pb Enschede
Nederland
Tel: 0535446764 0610505813

www.daniellespoelman.nl
571 dagen geleden bijgewerkt

Danielle Spoelman Enschede

I don't believe in paradise, but i can draw you one.
Serie 'Queen of my heart'
Avijf-23 14,8x21 cm gouache op papier

Danielle Spoelman Enschede (2)

Your second skin still wanders through my fingertops. Serie 'Queen of my heart'
Avijf-14 14,8x21 cm potlood, acquarel en gouache op papier

Danielle Spoelman Enschede (3)

Where are you now?Serie 'Queen of my heart'
Avijf-3 14,8x21 cm potlood en qouache op papier

Danielle Spoelman Enschede (4)

Moments of Presence, installatie van geweckte tekeningen en objecten in giethars.

Stuur een bericht naar "Danielle Spoelman"