Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

Justin Bennett, Pascale-Sophie Kaparis

Tentoonstelling 12-07-2014 t/m 04-08-2014 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Justin Bennett, Pascale-Sophie Kaparis
Pascale-Sophie Kaparis. Eye - Mental Shape, 2014, litho, inkt, TippEx, 54 x 82 cm
Galerie Maurits van de Laar Justin Bennett, Pascale-Sophie Kaparis (2)
Justin Bennett. Sketch for Blueprint, 2014, cyanotypie, 40 x 53 cm
Na 3 augustus open op afspraak t/m 24 augustus

Justin Bennett (1964) is een internationaal bekende geluidskunstenaar die zich speciaal interesseert voor stedelijke structuren. Zijn recente video Dream 'Map Sao Paolo' is een geluidswandeling waarin een verteller je rondleidt aan de hand van de dromen van inwoners. Geluiden opgewekt door de magnetische velden rond elektriciteitsdraden en aanhoudende brommende tonen (zogeheten drones) begeleiden de tocht door de stad. In de expositie toont Justin Bennett ook de eerste fase van zijn project 'Blueprint', een animatievideo waarin de plattegrond van een stad zich ontwikkelt. De animatie moet ook gaan dienen als partituur voor musici die reageren op de veranderingen in de plattegrond.

Pascale-Sophie Kaparis (1959) tekent een organische variant van structuren die zich ontwikkelen. In de serie 'Eye' tekent ze met rode inkt de adertjes in het oog weer die zich steeds verder vertakken. In de galerie hangt ze vrij in de ruimte drie grote vellen papier die aan de voorkant een close up van het netwerk van adertjes tonen, aan de achterkant is het oog in zijn geheel te zien. Deze tekeningen moeten net als de 'Blueprint' video van Justin Bennett gaan dienen als partituur voor een geluidswerk. In de 'Mental Shapes' tekeningen geeft Pascale-Sophie Kaparis weer hoe de informatie die we via het oog binnen krijgen wordt omgezet door het brein. Hierbij dekt ze de getekende rode lijnen gedeeltelijk weer af met TippEx waardoor een gelaagd beeld ontstaat.

In het voorjaar van 2015 komt in GEMAK een vervolg van de expositie met musici die reageren op animatie van Bennett en een geluidswerk gebaseerd op de tekeningen van Kaparis. www.gemak.org
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar