Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

Robert Nicol (UK), Olphaert den Otter

Tentoonstelling 25-04-2015 t/m 17-05-2015 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Robert Nicol (UK), Olphaert den Otter
Robert Nicol. Angry by The Thames, 2014, acryl op perspex, 29,7 x 42 cm
Galerie Maurits van de Laar Robert Nicol (UK), Olphaert den Otter (2)
Olphaert den Otter. World Stress Painting, Earth, 2014, eitempera op papier, 18 x 26 cm
Robert Nicol (1980 UK) schildert met acrylverf op perspex heel direct en tot in het kleinste detail landschappen en interieurs waarin je al snel absurde en groteske elementen ontdekt. Minuscule mannetjes zijn bezig met het ophijsen van een ijsklomp of sjouwen met een bovenmaatse hamburger. Soms neemt de voorstelling ook een duistere wending zoals het stilleven waar op een schilderspalet naast de hoopjes verf een afgehakt hoofdje ligt. Door die absurditeit schept Nicol afstand waarmee hij de dagelijkse werkelijkheid kan relativeren. Nicol put daarbij zowel uit de kunstgeschiedenis als de populaire beeldcultuur.

Olphaert den Otter (1955) schept geen absurde wereld om de realiteit te verwerken maar gebruikt juist foto’s van rampen en verwoestingen uit het dagelijks nieuws. In de serie World Stress Painting schildert hij op klein formaat op papier verwoestingen die door de mens zijn veroorzaakt door oorlogen, roofbouw of nalatigheid. Soms past hij het beeld aan als de uitsnede te fotografisch is, of laat hij details van menselijke aanwezigheid zoals een schoen of kinderfietsje weg om het anekdotische te vermijden. Zo ontstaat een tot op zeker hoogte neutrale en absolute voorstelling die een fascinerende eigen schoonheid blijkt te bezitten ondanks de destructieve lading die in het beeld besloten ligt.
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar