Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

Push The Button

Tentoonstelling 08-01-2017 t/m 05-02-2017 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Push The Button
Nour-Eddine Jarram. Know Your Place, 2016, olieverf op linnen, 200 x 140 cm
Galerie Maurits van de Laar Push The Button (2)
Nour-Eddine Jarram. Push The Button, 2016, olieverf op linnen, 170 x 135 cm
Galerie Maurits van de Laar Push The Button (3)
Nour-Eddine Jarram. zonder titel, 2017, olieverf op linnen, 170 x 135 cm
De tentoonstelling wordt zondag 8 januari om 16:00 uur geopend door Diana Wind, voormalig directeur Stedelijk Museum Schiedam

Nour-Eddine Jarram (1956) richt zich al enige tijd op de actualiteit van de vluchtelingencrisis en de positie van allochtone jongeren in onze samenleving. Jarram kwam in 1979 vanuit Casablanca naar Enschede om daar zijn kunstopleiding voort te zetten aan de AKI. Eind jaren tachtig maakte hij naam, onder meer in de roemruchte Amsterdamse galerie The Living Room, met schilderijen waarin hij de westerse kunstgeschiedenis met arabische beeldelementen vermengde. Hoewel hij zelf volledig geïntegreerd is in de Nederlandse samenleving en kunstwereld kent hij ook de moeizame weg van de allochtoon die zijn weg moet vinden in onze maatschappij.

Jarram karakteriseert het onderwerp aan de hand van het portret Push The Button. “Zijn gezicht is als clown geschminkt met op zijn neus een rode stip (the button) een metafoor voor zijn explosieve karakter ! Deze jongeren voelen zich onbegrepen, iedereen in dit land heeft het over hen maar niemand kent ze werkelijk. Door het opkomende populisme is de kloof tussen de islamitische en de westerse cultuur waarin deze jongeren leven alleen maar vergroot. In mijn aquarellen en schilderijen wil ik hen een gezicht en een podium geven. Ik wil hun angsten maar ook hun successen en hoop laten zien met soms een humoristische ondertoon in dit beladen onderwerp. De meeste portretten zijn selfies die ze op social media plaatsen, hier haal ik mijn beelden uit, mijn kweekvijver.”
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar