Galerie Maurits van de Laar

Meer...
Expositie is afgelopen

The Wild

Tentoonstelling 07-01-2018 t/m 04-02-2018 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar The Wild

Sebastiaan Schlicher. (Day 170) Sonnengruss mit Dew und Glory, 2017, inkt, gouache, viltstift, paintmarker op papier, 40 x 50 cm

Galerie Maurits van de Laar The Wild (2)

Anouk Griffioen. Oerais (detail), 2017, houtskool op linnen, 200 x 137 cm

Galerie Maurits van de Laar The Wild (3)

Ed Pien. Inner Circle, 2017, oceanwater en conté op zwart Fabriano papier, 29,4 x 42 cm

Galerie Maurits van de Laar The Wild (4)

Jim Holyoak. We Could easily blow up the whole World, 2017, potlood en inkt op papier, 20 x 15 cm

De wildernis heeft de mens altijd aangetrokken door haar puurheid en schoonheid maar ook angst aangejaagd door de gevaren die er schuilgaan. Eeuwenlang was de natuur dominant en potentieel gevaarlijk maar in de huidige tijd is de balans omgeslagen. Onze steeds verder oprukkende beschaving misbruikt en bedreigt de nog overgebleven ongerepte natuur. In het werk van de deelnemende kunstenaars krijgt de wildernis verschillende gedaanten.

Jim Holyoak (1978) tekent naar directe waarneming de vegetatie en dieren van de Canadese wouden. Zijn tekeningen zijn niet uitsluitend registraties van de natuur maar bieden ook ruimte aan het imaginaire en kunnen verwijzen naar levensvormen en dieren die zijn uitgestorven. Zijn landgenoot Ed Pien (1958) die ook vaak bossen afbeeldt experimenteert nu met water uit de Atlantische oceaan dat hij op zwart papier aanbrengt. Na verdamping laat het een patroon van zoutkristallen achter dat hij aanvult met witte inkt. Hierdoor ontstaan beelden van ruimtes die lijken op grotten, waarin spookachtige wezens verschijnen. Anouk Griffioen (1979) staat bekend om haar tekeningen op groot formaat van bossen en planten die de toeschouwer als het ware omhullen. In de expositie laat ze een nieuw groot werk zien van grillige dode bladeren die lijken te transformeren tot een wild beest. Bij Sebastiaan Schlicher (1975) is de wildernis een schuilplaats voor fanatici en survivalists die wanhopige proberen de onbeduidendheid van hun bestaan te overwinnen, ver weg van de beschaafde wereld. Zoals Patti Smith ooit verwoordde: "Outside of society they are waiting for me, outside of society is where I want to be".

Galerie Maurits van de Laar

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Keramiek
  • Sculptuur
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Ruimtelijk

De galerie, opgericht in 1991, richt zich niet op formalistische of esthetische kunst, maar op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. Er is een nadruk op tekenkunst omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen en de kunstenaar zich in dit medium het meest blootgeeft. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. De beeldhouwers in de galerie hebben ook een zeer eigen en uitgesproken vormtaal. Daarnaast is er het besef dat de galerie ook een podium moet zijn voor experiment. Minstens één keer per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Galerie Maurits van de Laar Den Haag

Stuur een bericht naar "Galerie Maurits van de Laar"