Galerie Maurits van de Laar

Meer...
Expositie is afgelopen

The Path of The Caterpillar

Tentoonstelling 02-09-2018 t/m 07-10-2018 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar The Path of The Caterpillar

Karin van Dam. The Path of the Caterpillar, 2017, potlood en grafiet op papier, 42 x 30 cm

Galerie Maurits van de Laar The Path of The Caterpillar (2)

Ed Pien. Luminous Bodies II, 2018, oceaanzout en inkt op zwart Fabriano papier.

Karin van Dam (1959) en de Canadees/Taiwanese kunstenaar Ed Pien (1958) ontmoetten elkaar in de jaren 90 in Parijs en hebben sindsdien een hechte vriendschap. Vorig jaar maakten ze samen een reis door Canada waarbij ze onder meer een ondergronds gangenstelsel bij de mijnstad Lethbridge bezochten. Op een andere locatie daalden ze af in een enorme kuil, een installatie van de Canadese kunstenaar Linda Duvall. Eenmaal in de afgegraven put raakten ze gefascineerd door de structuren en kruipgangen die insecten in de wanden hadden uitgegraven. Beide bezoeken leverden een intense ervaring op van het verbonden zijn met de aarde.

Karin van Dam verwijst in haar werk vaak naar stedelijke structuren. In de tekeningen die voortkomen uit de reis door Canada verlegt ze de focus naar natuurlijke vormen en de geometrische patronen die eraan ten grondslag liggen. Met brede grafietstiften tekent ze samengestelde cirkels die verwijzen naar celstructuren, maar ook landschappen waarin aarden zuilen oprijzen.

Ed Pien toont een serie werken waarin hij met oceaanwater op zwart papier werkt. Na verdamping laat dat grillige patronen achter die hij met witte inkt aanvult zodat grotachtige ruimtes ontstaan waarin spookachtige gedaantes opdoemen. Met het gebruik van oceaanwater laat hij het onvoorspelbare proces van verdamping en kristallisatie toe in zijn werk en geeft zo uitdrukking aan zijn fascinatie en ontzag voor de natuur.

Galerie Maurits van de Laar

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Keramiek
  • Sculptuur
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Ruimtelijk

De galerie, opgericht in 1991, richt zich niet op formalistische of esthetische kunst, maar op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. Er is een nadruk op tekenkunst omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen en de kunstenaar zich in dit medium het meest blootgeeft. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. De beeldhouwers in de galerie hebben ook een zeer eigen en uitgesproken vormtaal. Daarnaast is er het besef dat de galerie ook een podium moet zijn voor experiment. Minstens één keer per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Galerie Maurits van de Laar Den Haag

Stuur een bericht naar "Galerie Maurits van de Laar"