Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

The Path of The Caterpillar

Tentoonstelling 02-09-2018 t/m 07-10-2018 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar The Path of The Caterpillar
Karin van Dam. The Path of the Caterpillar, 2017, potlood en grafiet op papier, 42 x 30 cm
Galerie Maurits van de Laar The Path of The Caterpillar (2)
Ed Pien. Luminous Bodies II, 2018, oceaanzout en inkt op zwart Fabriano papier.
Karin van Dam (1959) en de Canadees/Taiwanese kunstenaar Ed Pien (1958) ontmoetten elkaar in de jaren 90 in Parijs en hebben sindsdien een hechte vriendschap. Vorig jaar maakten ze samen een reis door Canada waarbij ze onder meer een ondergronds gangenstelsel bij de mijnstad Lethbridge bezochten. Op een andere locatie daalden ze af in een enorme kuil, een installatie van de Canadese kunstenaar Linda Duvall. Eenmaal in de afgegraven put raakten ze gefascineerd door de structuren en kruipgangen die insecten in de wanden hadden uitgegraven. Beide bezoeken leverden een intense ervaring op van het verbonden zijn met de aarde.

Karin van Dam verwijst in haar werk vaak naar stedelijke structuren. In de tekeningen die voortkomen uit de reis door Canada verlegt ze de focus naar natuurlijke vormen en de geometrische patronen die eraan ten grondslag liggen. Met brede grafietstiften tekent ze samengestelde cirkels die verwijzen naar celstructuren, maar ook landschappen waarin aarden zuilen oprijzen.

Ed Pien toont een serie werken waarin hij met oceaanwater op zwart papier werkt. Na verdamping laat dat grillige patronen achter die hij met witte inkt aanvult zodat grotachtige ruimtes ontstaan waarin spookachtige gedaantes opdoemen. Met het gebruik van oceaanwater laat hij het onvoorspelbare proces van verdamping en kristallisatie toe in zijn werk en geeft zo uitdrukking aan zijn fascinatie en ontzag voor de natuur.
Galerie Maurits van de Laar Den Haag

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar "Galerie Maurits van de Laar"