Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

Generate

Tentoonstelling 01-06-2019 t/m 07-07-2019 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Generate
Dieter Mammel: links: Wave, 2018, inkt op canvas, 190 x 280 cm, rechts: Plunge, 2019, inkt op canvas, 200 x 140 cm
Galerie Maurits van de Laar Generate (2)
Dieter Mammel. In a different world, 2019, inkt op canvas, 140 x 300 cm
Galerie Maurits van de Laar Generate (3)
Tobias Lengkeek, overzicht installatie schilderijen
Galerie Maurits van de Laar Generate (4)
Tobias Lengkeek. Woodland, 2019, olieverf op linnen, 45 x 60 cm
Galerie Maurits van de Laar Generate (5)
Erik Pape. Dingen die mij opvielen, taart, 2019, olieverf op paneel, 60 x 80 cm
Generate is een tentoonstelling over drie schilders van drie generaties die laat zien dat de schilderkunst nog altijd een vitaal medium is, waarin de kunstenaar ook maatschappelijk engagement toont.

Erik Pape (1942) heeft al het grootste deel van zijn carrière Parijs als onderwerp met zijn iconische plekken als de vijvers in de Tuilerieën, en later ook de Notre Dame en Eiffeltoren, beelden waarvan hij het cliché wilde overwinnen en hernieuwen als onderwerp. De afgelopen drie jaar schildert hij juist alledaagse zaken die hij op en rondom het drukke verkeersplein Place Stalingrad tegenkomt, getuigen van een onopgesmukte en soms rauwe werkelijkheid van deze metropool. Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Dingen die mij opvielen, een overzicht van Erik Pape’s schilderijen vanaf 2017, over het leven van alledag op het Place Stalingrad.

Dieter Mammel (1965, Reutlingen, Duitsland) schildert met inkt op onbewerkt nat canvas waardoor de verf uitvloeit en zich vertakt. Zijn huidige schilderijen gaan over de sublieme schoonheid van het poollandschap dat wordt bedreigd door de gevolgen van de klimaatsverandering. Als in een schilderij van Caspar David Friedrich is de mens aanwezig als een nietige figuur, hier is hij tegelijk ook de oorzaak van de dreigende vernietiging van deze habitat.

Tobias Lengkeek (1991) probeert in zijn werk de tijd te vangen. In de Debris schilderijen geeft hij beschadigde of afgedankte objecten weer. Ooit waren die heel en nieuw, door ze te schilderen wil hij hun vorige leven zichtbaar maken. De Alteration schilderijen tonen gebouwen of structuren die worden gerenoveerd of gesloopt, dit proces van verandering legt hij vast. De schilderijen worden gepresenteerd in een houten raamwerk dat net voor de wand vrij in de ruimte staat.
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling Andrea Freckmann, Peter Vos, oktober 2020.
rechts: Peter Vos, Bird of Paradise, midden en links: Andrea Freckmann: Teppichbild en Rewkisiet
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar "Galerie Maurits van de Laar"