Galerie Maurits van de Laar

Meer...
Expositie is afgelopen

Generate

Tentoonstelling 01-06-2019 t/m 07-07-2019 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Generate

Dieter Mammel: links: Wave, 2018, inkt op canvas, 190 x 280 cm, rechts: Plunge, 2019, inkt op canvas, 200 x 140 cm

Galerie Maurits van de Laar Generate (2)

Dieter Mammel. In a different world, 2019, inkt op canvas, 140 x 300 cm

Galerie Maurits van de Laar Generate (3)

Tobias Lengkeek, overzicht installatie schilderijen

Galerie Maurits van de Laar Generate (4)

Tobias Lengkeek. Woodland, 2019, olieverf op linnen, 45 x 60 cm

Galerie Maurits van de Laar Generate (5)

Erik Pape. Dingen die mij opvielen, taart, 2019, olieverf op paneel, 60 x 80 cm

Generate is een tentoonstelling over drie schilders van drie generaties die laat zien dat de schilderkunst nog altijd een vitaal medium is, waarin de kunstenaar ook maatschappelijk engagement toont.

Erik Pape (1942) heeft al het grootste deel van zijn carrière Parijs als onderwerp met zijn iconische plekken als de vijvers in de Tuilerieën, en later ook de Notre Dame en Eiffeltoren, beelden waarvan hij het cliché wilde overwinnen en hernieuwen als onderwerp. De afgelopen drie jaar schildert hij juist alledaagse zaken die hij op en rondom het drukke verkeersplein Place Stalingrad tegenkomt, getuigen van een onopgesmukte en soms rauwe werkelijkheid van deze metropool. Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Dingen die mij opvielen, een overzicht van Erik Pape’s schilderijen vanaf 2017, over het leven van alledag op het Place Stalingrad.

Dieter Mammel (1965, Reutlingen, Duitsland) schildert met inkt op onbewerkt nat canvas waardoor de verf uitvloeit en zich vertakt. Zijn huidige schilderijen gaan over de sublieme schoonheid van het poollandschap dat wordt bedreigd door de gevolgen van de klimaatsverandering. Als in een schilderij van Caspar David Friedrich is de mens aanwezig als een nietige figuur, hier is hij tegelijk ook de oorzaak van de dreigende vernietiging van deze habitat.

Tobias Lengkeek (1991) probeert in zijn werk de tijd te vangen. In de Debris schilderijen geeft hij beschadigde of afgedankte objecten weer. Ooit waren die heel en nieuw, door ze te schilderen wil hij hun vorige leven zichtbaar maken. De Alteration schilderijen tonen gebouwen of structuren die worden gerenoveerd of gesloopt, dit proces van verandering legt hij vast. De schilderijen worden gepresenteerd in een houten raamwerk dat net voor de wand vrij in de ruimte staat.

Galerie Maurits van de Laar

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Keramiek
  • Sculptuur
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Ruimtelijk

De galerie, opgericht in 1991, richt zich niet op formalistische of esthetische kunst, maar op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. Er is een nadruk op tekenkunst omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen en de kunstenaar zich in dit medium het meest blootgeeft. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. De beeldhouwers in de galerie hebben ook een zeer eigen en uitgesproken vormtaal. Daarnaast is er het besef dat de galerie ook een podium moet zijn voor experiment. Minstens één keer per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Galerie Maurits van de Laar Den Haag

Stuur een bericht naar "Galerie Maurits van de Laar"