Galerie Maurits van de Laar

Meer...

Twiemael Sterben

Tentoonstelling t/m 29-09-2019 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Twiemael Sterben

Philip Akkerman. Tekening 167, 2008, potlood en aquarel op papier, 50 x 43 cm

Galerie Maurits van de Laar Twiemael Sterben (2)

Cedric ter Bals. Das Grauen, 2019, kleurpotlood en aquarel op papier, 21 x 15 cm

Galerie Maurits van de Laar Twiemael Sterben (3)

Cedric ter Bals. Tagebuch Oskar von Balz, tekening 10, 2018, (kleur)potlood, acryl, aquarel op papier, 61 x 43 cm

Galerie Maurits van de Laar Twiemael Sterben (4)

Cedric ter Bals. Tagebuch Oskar von Balz, tekening 19, 2019, (kleur)potlood, acryl, aquarel op papier, 61 x 43 cm

In Twiemæl Sterben ontvouwt zich de wereld van Oskar von Balz, een Duitse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog die Cedric ter Bals (1990) in stripachtige tekeningen tot leven brengt. Von Balz treedt op in de historische context van Verdun maar ook in het hedendaagse Scheveningen, de woonplaats van Cedric ter Bals. Daarmee is hij een soort alter ego van de kunstenaar en zijn de tekeningen deels ook autobiografisch. In de expositie wordt het Tagebuch Oskar von Balz gepresenteerd, een beeldverhaal over Oskar von Balz dat in een mengeling van Schevenings-Duits-Engels wordt verteld. De originele tekeningen van het Tagebuch zullen te zien zijn, samen met de andere tekeningen over WO I.

Zoals Ter Bals zich uitsluitend richt op het personage Oskar von Balz wijdt Philip Akkerman (1957) zich al zijn hele carrière aan zijn eigen portret. Die keuze voor één onderwerp en de consequente uitvoering daarvan verbindt beide kunstenaars. Omgekeerd zou je het personage Oskar von Balz ook kunnen zien als een fictief zelfportret van Cedric ter Bals.

De tekeningen en schilderijen worden gepresenteerd in een setting die verwijst naar de Eerste Wereldoorlog, met fragmenten van bakstenen wanden, strozakken, observatiepost en een enorme granaat en Kriegsnutte geschilderd op de etalageruit van de galerie. Tijdens het Anfangsfest en op HOOGTIJ kunnen bezoekers schieten op speciaal door de kunstenaars gemaakte portretschetsen; € 10,- per tekening, contant af te rekenen en na een treffer mee te nemen.

Galerie Maurits van de Laar

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Keramiek
  • Sculptuur
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Ruimtelijk

De galerie, opgericht in 1991, richt zich niet op formalistische of esthetische kunst, maar op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. Er is een nadruk op tekenkunst omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen en de kunstenaar zich in dit medium het meest blootgeeft. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. De beeldhouwers in de galerie hebben ook een zeer eigen en uitgesproken vormtaal. Daarnaast is er het besef dat de galerie ook een podium moet zijn voor experiment. Minstens één keer per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Galerie Maurits van de Laar Den Haag

Stuur een bericht naar "Galerie Maurits van de Laar"