Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

Twiemael Sterben

Tentoonstelling 01-09-2019 t/m 29-09-2019 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Twiemael Sterben
Philip Akkerman. Tekening 167, 2008, potlood en aquarel op papier, 50 x 43 cm
Galerie Maurits van de Laar Twiemael Sterben (2)
Cedric ter Bals. Das Grauen, 2019, kleurpotlood en aquarel op papier, 21 x 15 cm
Galerie Maurits van de Laar Twiemael Sterben (3)
Cedric ter Bals. Tagebuch Oskar von Balz, tekening 10, 2018, (kleur)potlood, acryl, aquarel op papier, 61 x 43 cm
Galerie Maurits van de Laar Twiemael Sterben (4)
Cedric ter Bals. Tagebuch Oskar von Balz, tekening 19, 2019, (kleur)potlood, acryl, aquarel op papier, 61 x 43 cm
In Twiemæl Sterben ontvouwt zich de wereld van Oskar von Balz, een Duitse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog die Cedric ter Bals (1990) in stripachtige tekeningen tot leven brengt. Von Balz treedt op in de historische context van Verdun maar ook in het hedendaagse Scheveningen, de woonplaats van Cedric ter Bals. Daarmee is hij een soort alter ego van de kunstenaar en zijn de tekeningen deels ook autobiografisch. In de expositie wordt het Tagebuch Oskar von Balz gepresenteerd, een beeldverhaal over Oskar von Balz dat in een mengeling van Schevenings-Duits-Engels wordt verteld. De originele tekeningen van het Tagebuch zullen te zien zijn, samen met de andere tekeningen over WO I.

Zoals Ter Bals zich uitsluitend richt op het personage Oskar von Balz wijdt Philip Akkerman (1957) zich al zijn hele carrière aan zijn eigen portret. Die keuze voor één onderwerp en de consequente uitvoering daarvan verbindt beide kunstenaars. Omgekeerd zou je het personage Oskar von Balz ook kunnen zien als een fictief zelfportret van Cedric ter Bals.

De tekeningen en schilderijen worden gepresenteerd in een setting die verwijst naar de Eerste Wereldoorlog, met fragmenten van bakstenen wanden, strozakken, observatiepost en een enorme granaat en Kriegsnutte geschilderd op de etalageruit van de galerie. Tijdens het Anfangsfest en op HOOGTIJ kunnen bezoekers schieten op speciaal door de kunstenaars gemaakte portretschetsen; € 10,- per tekening, contant af te rekenen en na een treffer mee te nemen.
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar