Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

Zogenaamd Mens

Tentoonstelling 13-10-2019 t/m 22-12-2019 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Zogenaamd Mens
Dirk Zoete. 'Daily Burden 1B (New Costumes)', 2018, kleurpotlood en pigment, 46 x 32 cm
Galerie Maurits van de Laar Zogenaamd Mens (2)
Dirk Zoete. 'Industrial Landscape (early industry) D, 2018, potlood en pigment op papier, 32 x 46 cm
Galerie Maurits van de Laar Zogenaamd Mens (3)
Dirk Zoete 'Hanging Figure 4', 2019, gips, pvc, metaal, hout, wol, katoen, leer, 255 x 42 x 33 cm
Galerie Maurits van de Laar Zogenaamd Mens (4)
Dirk Zoete 'Vase Design 3', potlood en pigment op papier, 59 x 46 cm
Galerie Maurits van de Laar Zogenaamd Mens (5)
Dirk Zoete 'Figure with number Costume', 2019, kleurpotlood en pigment op papier, 46 x 32 cm
De menselijke figuren in het werk van Dirk Zoete (1969) hebben vaak een theatraal uiterlijk, dragen een masker of kostuum en staan meestal op een bühneachtige ruimte. Daarmee toont hij niet de mens letterlijk maar eerder een archetype of een interpretatie van de menselijke vorm, dat wat wij een mens noemen en als zodanig herkennen. In het ruimtelijke werk zijn ze samengesteld uit hout, gips, metaal, textiel en wol, dode materialen waarmee een lichaam tot leven wordt gebracht. Hun kleding bestaat uit stoffen, pvc buizen, hout en ijzeren strips, de maskerachtige gezichten uit gipsafgietsels waaraan wollen draden hangen als haren, snor en baard. Het zijn verre neven van de suprematistische figuren van Kazimir Malevich of Oskar Schlemmer’s balletdansers. Tegelijk knoopt Dirk Zoete aan bij veel oudere tradities van rituelen, optochten en het carnavaleske waarbij mensen zich tooien met kostuums en maskers om de realiteit te bezweren.

In de galerie hangen zeven van deze figuren vrij in de voorruimte waar de bezoeker doorheen moet slalommen. Achterin de galerie op de centrale wand komt een constellatie van maskers, beelden en tekeningen zoals je die in het atelier van Dirk Zoete kunt aantreffen. Verder zijn er grote en kleine tekeningen te zien waarin mensfiguren in een of andere vorm voorkomen. Als gestileerde acteurs of dansers op een podium, kleine pionnen in een dorp of landschap of gevangen als decoratie binnen de contouren van een vaas.
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling Andrea Freckmann, Peter Vos, oktober 2020.
rechts: Peter Vos, Bird of Paradise, midden en links: Andrea Freckmann: Teppichbild en Rewkisiet
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar "Galerie Maurits van de Laar"