Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

The Hero With a Thousand Faces

Tentoonstelling 10-04-2022 t/m 15-05-2022 > Den Haag
In 2019 had Dirk Zoete (1969) de solotentoonstelling Zogenaamd Mens in Galerie Maurits van de Laar. Folkert de Jong (1972) bezocht de tentoonstelling en zag in Zoete’s werk een mentaliteit die hij bij meerdere kunstenaars aantrof. Je kunt het zien als het zoeken naar een eigen weg, los van of zelfs tegen heersende trends in naar een bron en uitdrukkingsvorm die zeer persoonlijk, ontwapenend en soms naïef is. Het beeld van een pelgrim voor wie de reis en niet het einddoel het belangrijkst is drong zich op.

De titel The Hero with a Thousand Faces is ontleend aan Joseph Campbell’s studie waarin hij uiteenlopende mythen en archetypen analyseert waarmee de mens de wereld probeert te duiden. Folkert de Jong stelde met Jan Dietvorst (1953) en de galerie een groep kunstenaars samen, die De Jong en Dietvorst als volgt omschrijven:

“In het klassieke model van de Wild West film rijdt de protagonist na de shoot-out op zijn paard de stad uit. Hij heeft zojuist de gemeenschap van een misdaad bevrijd maar wacht niet op beloning. Door ongebonden te zijn blijft zijn oordeel zuiver. Hij handelde in de verlaten hoofdstraat alleen naar zijn innerlijke overtuiging.

Als een pelgrim trekt hij verder, ergens aankomen is van minder belang dan dagelijks onderweg zijn. In de zelfgekozen eenvoud van zijn bestaan vermoed je kennis en wijsheid. The Hero with a Thousand Faces is een tentoonstelling over de verwantschap tussen pelgrims, mystici, cowboys en priesteressen.”

De deelnemende kunstenaars zijn:
Irene de Boer, Jan Dietvorst, Chris Cogan & Pierre Tol
Delphine Courtillot, Folkert de Jong, Sven ’t Jolle,
Jantien Jongsma, Bart Nijstad, Jockum Nordström,
Klaas Rommelaere, Robert Taplin, Dirk Zoete
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar