Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

Randstücke und Zwischenstücke

Tentoonstelling 29-05-2022 t/m 26-06-2022 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Randstücke und Zwischenstücke
Andrea Freckmann Randstücke und Zwischenstücke #1, 2021, olieverf op linnen 30 x 25 cm
Galerie Maurits van de Laar Randstücke und Zwischenstücke (2)
Andrea Freckmann Randstücke und Zwischenstücke #4, 2022, olieverf op linnen 160 x 180 cm
Galerie Maurits van de Laar Randstücke und Zwischenstücke (3)
Andrea Freckmann, zonder titel, 2022, olieverf op linnen 60 x 50 cm
Galerie Maurits van de Laar Randstücke und Zwischenstücke (4)
Dodo Albrecht, Functionals, 2022, gerecyclede klei, zwart en transparant glazuur, 38 x 21 x 21 cm
Galerie Maurits van de Laar Randstücke und Zwischenstücke (5)
Dodo Albrecht, Functionals, 2021, keramiek, zwart en transparant glazuur, 26 x 15 x 12 cm
Andrea Freckmann (1970) nodigde Dodo Albrecht (1972) uit samen met haar te exposeren omdat zij in de keramiek van Albrecht eenzelfde mentaliteit ziet als in haar eigen schilderijen. De losse manier waarmee Freckmann het perspectief en proporties van interieurs en objecten schildert is vergelijkbaar met de tegendraadse manier waarop Albrecht haar keramische vazen vormgeeft. In wezen zijn het zelfstandige sculpturen die nog een echo hebben van een alledaagse, praktische vaas. Zo zijn ze opgebouwd uit kleirolletjes die niet horizontaal maar verticaal tegen elkaar zijn gezet of ze zijn slechts voor een deel geglazuurd. Door hun ongekunstelde en rudimentaire vorm zouden ze zo uit een schilderij van Andrea Freckmann kunnen komen.

Andrea Freckmann richt zich in haar nieuwe werk door de lockdowns van de afgelopen tijd nog meer op het huiselijke interieur. De grotere schilderijen geven een kamer in zijn totaal weer, de zogeheten Randstücke en Zwischenstücke zijn kleinere doekjes waarin voorwerpen en vogeltjes uit de grote schilderijen worden uitgelicht. Ze hangen als satellieten in de tentoonstelling, niet per se direct naast het grotere schilderij waar ze uit voortkomen zodat de toeschouwer zelf verbanden moet leggen. De vazen van Dodo Albrecht worden gepresenteerd in open houten stellages zoals Freckmann zelf thuis heeft staan. Daarmee komen de werkelijkheid van haar eigen huis, de vazen van Dodo Albrecht en de schilderijen samen, in een soort meta interieur waarin de realiteit en de weergave daarvan zich om elkaar heen bewegen.
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar