Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

Die Wahlverwandtschaften

Tentoonstelling 04-09-2022 t/m 02-10-2022 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Die Wahlverwandtschaften
Paul Klemann, Het theeserviesje van Amy Winehouse, 2021, kleurpotlood op papier, 45 x 64 cm
Galerie Maurits van de Laar Die Wahlverwandtschaften (2)
Paul Klemann, Ik geloof dat hij slaapt, 2022, kleurpotlood op papier 28 x 39 cm
Galerie Maurits van de Laar Die Wahlverwandtschaften (3)
Paul Klemann, Brug bij het Utrechtse stadhuis, kleurpotlood op papier, 38 x 56 cm
Galerie Maurits van de Laar Die Wahlverwandtschaften (4)
Cedric ter Bals, Fegewasser, 2022, kleurpotlood op papier, 21 x 29,5 cm
Galerie Maurits van de Laar Die Wahlverwandtschaften (5)
Cedric ter Bals, Schlacht Braquis, 2020, kleurpotlood, acryl, inkt, viltstift op papier, 98 x 140 cm
Paul Klemann (1960) begeleidde Cedric ter Bals (1990) de afgelopen tijd in het mentoring programma van het Mondriaan Fonds. Ze exposeren nu samen in Die Wahlverwandtschaften, een verwijzing naar Goethe’s gelijknamige roman waarmee ze de affiniteit met elkaars werk benadrukken.

Cedric ter Bals toont tekeningen gemaakt voor de twee nieuwe hoofdstukken van het tweede deel van het Tagebuch Oskar von Balz. Oskar von Balz is het alter ego van Cedric ter Bals gemodelleerd op een Duitse soldaat die in de Eerste Wereldoorlog bij Verdun vocht. Hij schept daarmee een kader waarin hij de soms heftige ervaringen uit zijn eigen leven kan vermengen met de geschiedenis, in een steeds verder uitdijend verhaal. Personen uit zijn vriendenkring staan Von Balz en ter Bals’ vrouwelijke alter ego Gertrude bij als raadgever en beschermer. Het verhaal wordt verteld in een samenstelling van Schevenings, Duits en Engels waarmee Ter Bals de geschiedenis en het heden ook taalkundig met elkaar verbindt. In de tekeningen buiten het Tagebuch komen Scheveningen en historische plekken bij Verdun voor maar ook zijn er verwijzingen naar kunstenaars als Van Gogh, Otto Dix en Franz Marc.

De vaak vervreemdende voorstellingen van Ter Bals sluiten nauw aan op Paul Klemann’s tekeningen die steeds zijn gebaseerd op zijn dromen. Eigen ervaringen maar ook de actualiteit krijgen daarmee een indringende vertaling in voorstellingen die een raadselachtige logica hebben, zoals die alleen in een droom kan bestaan.
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar