Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

SUMMER

Tentoonstelling 15-07-2023 t/m 30-07-2023 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar SUMMER
Janice McNab, Summer, 2021, olieverf op linnen, 120 x 120 cm
Galerie Maurits van de Laar SUMMER (2)
Janice McNab, Undone, 2019, olieverf op linnenpapier, 47 x 50 cm
Galerie Maurits van de Laar SUMMER (3)
Arthur Cordier, Office Blue, 2023, pvc, shoenpoets, 180 x 150 cm
Galerie Maurits van de Laar SUMMER (4)
Arthur Cordier, Bord de Route, 2023, pvc, vinyl, 110 x 80 cm
Galerie Maurits van de Laar SUMMER (5)
Ronald Versloot, Look Back, 2022, koperdraad, spraypaint, 47 x 20 cm
SUMMER: Janice McNab, Arthur Cordier, Ronald Versloot - schilderijen, draadfiguren

In het werk Summer zweven zonnebrilglazen die roze bloemblaadjes bedekken of veranderen in gloeiende schijven waar in de hitte gouden druppels uit vloeien. Een zijden sjaal met plantmotieven wordt omgetoverd tot een denkbeeldige tuin waarin cactussen bloeien bij nacht. Janice McNab (1964) is een Schotse kunstenaar die in Den Haag woont en werkt. In haar schilderijen roept ze een vrouwelijke beleving op aan de hand van dingen die we eten en dragen zoals de shawl in The Ghost Garden. Ze schildert ook draad en tape waarmee je reparaties uitvoert en draadfiguren met daarin vlammen als ogen, samengestelde beelden waarmee ze in overdrachtelijke zin een gemoedstoestand uitdrukt.

Arthur Cordier (1993) gebruikt afgedankt vrachtwagenzeil als basis voor zijn schilderijen. Op het verweerde en verkleurde oppervlak van het zeil brengt hij met tape en stickervel een compositie van organische en abstracte vormen aan. De organische vormen zijn gebaseerd op foto’s van plantenbladeren die hij print op vinyl, uitsnijdt en op het schilderij plakt. Het vinyl wordt deels verwijderd waardoor de vormen zich half tonen en half verhuld blijven. In andere werken wordt het vinyl gebruikt als tijdelijk schabloon om de contouren van de planten op het pvc uit te bleken en zichtbaar te maken. Naast dit formele onderzoek maakt Arthur Cordier ook een maatschappelijk statement door materiaal dat economisch geen waarde meer heeft in het artistieke proces in te zetten.

Ronald Versloot (1964) laat een serie draadfiguren zijn die hij floating drawings noemt. Een boomstam met hoed, een vrouwengezicht in een spiegel of een vrijend paar worden in contour weergegeven en vrij in de ruimte of iets voor de wand geplaatst.
De draadfiguren zijn verwant aan de linofiguren die Versloot eerder in zijn schilderijen gebruikte. Ook deze waren als contour aanwezig, als een soort acteurs op een geschilderde bühne. Hij thematiseerde daarmee het aloude Figur – Grund Problem in de schilderkunst: hoe verbind je de menselijke figuur met de achtergrond. Met de floating drawings doet hij een stap verder door ze als zelfstandige figuren vrij in de ruimte te zetten.
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar